Norges största färjebolag väljer ruggade enheter från Panasonic  

Fjord1 är Norges största färjebolag, som dagligen året om transporterar resenärer över fjordarna i huvudsakligen västra Norge.

Norges största färjebolag väljer ruggade enheter från Panasonic   1Där vädret ofta präglas av svåra väderförhållanden med mycket regn och blåst. Därför har företaget valt att börja använda Panasonics ruggade datorplatta Toughpad FZ-M1.

Starkt solljus, hårda vindar, ösregn och havsvattenstänk ställer nästan orimliga krav på den kommunikationsteknologi som används ombord på färjorna, framför allt när det kommer till biljettförsäljningen på däck. Av den anledningen har Fjord1 nu köpt in 150 enheter av Panasonics robusta stryktåliga datorplatta Toughpad FZ-M1, som kan användas i alla tänkbara väderförhållanden.

Måste fungera oavsett väder

Lars Bjønnes, chef för företaget Mobitech AS, som har utvecklat biljettlösningar och levererar Panasonics enheter till Fjord1, säger att Toughpad FZ-M1 valdes ut baserat på färjebolagets specifika behov.

– Det handlar framför allt om robusthet. Enheternas teknologi måste kunna tackla vindarna, solljuset, regnet och kylan på några av landets mest väderutsatta färjerutter. Inte minst måste de vara stöttåliga. Det är inte alls ovanligt att enheterna tappas eller faller i marken. Datorplattorna är ett av biljettkontrollanternas viktigaste verktyg och måste därför vara extremt pålitliga, menar Bjønnes.

Problem vid solljus

För de flesta är sol och värme sällan ett problem. Men för biljettkontrollerna på Fjord1s färjor kan det faktiskt vara en av de allra största utmaningarna. Lars Myklebust, ansvarig för biljettförsäljningen på Fjord1, säger att det tidigare var svårt att tyda vad som står på skärmarna vid starkt solljus.

– Med de nya Panasonic-enheterna har detta problem helt försvunnit. Enheternas extremt ljusstarka skärmar är lätta att läsa av oavsett ljusförhållanden. En annan viktig fördel med de nya enheterna är att de är SIM-kortsanpassade, vilket innebär att enheterna alltid är uppkopplade och kan kommunicera med de viktiga bakomliggande systemen, säger Myklebust.

Optimal lösning

Toughpad FZ-M1 är en robust Windows 10-baserad datorplatta, som är skräddarsydd för alla som arbetar i tuffa miljöer. Enheten har en kapacitiv pekskärm för utomhusbruk och är lätt att konfigurera. Lars Bjønnes säger att enheten passar som handen i handsken tillsammans med företagets egna biljettapplikation.

– I kombination med vår egenutvecklade biljettapplikation är enheten optimal. Det är en mycket robust och pålitlig lösning. Applikationen och datorplattan är utformad för att fungera i alla lägen. Biljettlösningar är faktiskt extremt komplicerat att utveckla och just därför måste mjukvaran och hårdvaran vara kompatibla, säger Bjønnes.