Nu börjar sökandet efter Årets IT-tjej 2016

Jämställdhetsfrågan har länge diskuterats inom IT-branschen och underskottet på kvinnor gör sig tydligt på både arbetsplatser och utbildningar. Det vill Microsoft ändra på och söker därför för trettonde året i rad efter Årets IT-tjej, en förebild som ska locka fler unga kvinnor att söka sig till en karriär inom IT.
Universum-Awards_2015_winners_Anna Henningsson (002)

”IT-branschen behöver fler tjejer. Därför letar vi efter en engagerad IT-tjej som kan inspirera andra att intressera sig för teknik. Tävlingen lyfter fram unga talanger samtidigt som den uppmuntrar branschen i stort att ta tag i jämställdhetsfrågan.” säger Sara Kullgren, ansvarig för DX (Developer Experience & Evangelism) på Microsoft.

IT-branschen saknar kvinnliga talanger

Den senaste tiden har jämställdhet inom IT-branschen diskuterats flitigt. Exempelvis belyste Digitaliseringskommissionen nyligen det knappa antalet tjejer på IT-utbildningarna. Könsbalansen på de högre IT-utbildningarna ligger runt 85/15. På vissa utbildningar är andelen kvinnor så låg som 2-10 procent. Anledningarna till bristen på kvinnor inom IT är många. Dominerande föreställningar om att tjejer inte skulle ha ett intresse för teknik är en utav dem. Ett annat skäl är att kvinnor många gånger faller mellan stolarna i företagens rekryteringsprocesser.

Så inspirerar Microsoft tjejer till karriär inom IT

”Vi tror på en kombination av förebilder och initiativ från branschen för att lyckas göra IT-branschen mer jämställd.” säger Sara Kullgren.

För att öka andelen tjejer i branschen söker Microsoft Sveriges mest drivna och engagerade tjej som på heltid studerar data eller IT-relaterade ämnen på universitet, högskola eller YH-utbildning med minst ett år kvar av sina studier. Årets IT-tjej är initiativrik, inspirerar till eller utvecklar nya idéer, engagerar sig vid sidan av studierna och brinner för både teknik och jämställdhet.

Vinnaren får en egen mentor på Microsoft och som ambassadör får Årets IT-tjej också en Lumia 950 och en Surface Pro 4. Framförallt blir vinnaren en förebild som kommer kunna inspirera andra unga kvinnor att våga testa på en teknisk utbildning. Under det kommande året kommer Microsoft stötta vinnarens egna projekt och initiativ för att ytterligare lyfta fram vikten av tjejer inom IT.

Är du eller någon du känner den tjej vi söker, läs mer om tävlingen och skicka in en ansökan eller nominering här!

 

Post Comment