Nu lanseras äntligen Windows 11
Hem Nyheter Nu lanseras äntligen Windows 11

Nu lanseras äntligen Windows 11

Publicerat av: Redaktionen

I dag passeras ännu en stor milstolpe i Windows-historia när Windows 11 nu blir tillgängligt för datorer med Windows 10 genom en kostnadsfri uppdatering och på nya datorenheter som kan köpas från och med i dag.

Windows är en drivkraft för innovation.

Ett hem för över en miljard människor att jobba, nå sina drömmar och hålla kontakten med de människor de älskar. Vi är glada över att äntligen lansera Windows 11 med en användarupplevelse som kommer att möjliggöra för samt inspirera dig att göra mer.

–    Datorn kommer att fortsätta spela en viktig roll i våra liv, oavsett om det handlar om att jobba, spela, kommunicera eller skapa. Med Windows 11 vill vi göra det lättare att åstadkomma mer. Tack vare det snygga och intuitiva operativsystemet kommer såväl spelare och utvecklare som genomsnittsanvändaren att kunna känna sig hemma med Windows 11. Det är även vårt säkraste operativsystem någonsin. Vår högsta prioritet är och kommer alltid vara att skydda våra användare och deras data och det är viktigt för oss att man känner sig trygg hemma, i skolan och på jobbet när man sitter framför datorn, säger Henrik Byström, affärsområdeschef för Microsoft 365 på Microsoft Sverige.

Den senaste tiden har våra partners från bland annat Surface-teamet, ASUS, HP, Lenovo, Acer, Dell och Samsung annonserat lanseringar av en lång rad nya enheter som stöder Windows 11. Inget annat ekosystem har samma bredd och skala som Windows vilket innebär att det finns något för alla oavsett pris och formfaktor.

Så skaffar du enkelt Windows 11

  • Köp en ny PC med Windows 11 förinstallerad genom att besöka se eller din lokala återförsäljare.
  • Köp en Windows 10-dator som är berättigad till kostnadsfri uppgradering genom besöka se eller din lokala återförsäljare.
  • Använd appen Pc Health Check för att kontrollera om din nuvarande Windows 10-enhet är berättigad till den kostnadsfria

Upplev mer av det du älskar

Windows 11 tar dig närmare det du älskar och är utformat med din användning i fokus.

Vårt team har tänkt igenom varenda detalj och pixel för att kunna erbjuda dig en modern och häpnadsväckande upplevelse – från den nya Start-menyn och Aktivitetsfältet till ljudet, teckensnittet och samtliga ikoner.

Genom att placera Start-menyn i mitten kommer du att ha snabbare åtkomst till det innehåll och de appar som du bryr dig mest om. Genom molnet och Microsoft 365 (säljs separat) kan du hitta dina senast använda filer oavsett enhet, även om det är en Android- eller iOS-enhet.

Nya Microsoft Store på Windows samlar alla dina favoritappar och underhållning på ett och samma ställe. Utbudet på Microsoft Store på Windows är inte bara det största någonsin, det blir även enklare att söka och upptäcka nytt innehåll. I dag finns många nya appar i Microsoft Store på Windows som exempelvis Canva, Disney+, Zoom och Epic Game Store.Chat från Microsoft Teams är en ny upplevelse som hjälper dig att komma närmare de personer du bryr dig om. Med ett enkelt klick kan du använda dig av ett personligt konto för att chatta, ringa eller videosamtala med vänner, familj och andra kontakter oavsett om de använder Windows, Android eller iOS. Microsoft Teams är inte heller begränsat till smarta enheter, du kan även konversera med den du vill via SMS. Genom Chat kan du även uppleva hela Microsoft Teams-upplevelsen, från att planera och boka in saker direkt i kalendern till att dela filer med varandra.Nu introducerar vi även Widgets som tar dig närmare det innehåll och den information som du bryr dig allra mest om. Du kommer åt ditt personliga Widget-flöde genom att klicka eller svepa i en vänster-höger-rörelse. Med Widgets kommer du att ha allt du älskar nära till hands, oavsett om det handlar om att kolla in din Outlook-kalender, se din att-göra lista, läsa de viktigaste nyheterna från dagen, kolla in morgondagens väderprognos eller ifall du bara vill återuppleva minnen med hjälp av dina bilder på OneDrive.

Gör flera saker samtidigt

Windows 11 innehåller nya kraftfulla upplevelser som stärker din produktivitet och inspirerar din kreativitet.

I dag multitaskar vi mer än någonsin på våra datorer. Från användningen av flera skärmar och webbläsarflikar samtidigt till redigeringen av dokument i Word eller PowerPoint. Med Windows 11 gör vi det lättare än någonsin att behålla fokuset genom Snap Layouts, Groups och Desktops.

Snap Layouts och Groups erbjuder dig ett kraftfullare sätt att göra flera saker samtidigt där du kan optimera din skärm och samtidigt bibehålla det visuellt tilltalande. Med nya trekolumnslayouter som är anpassade för större skärmar har det aldrig varit enklare att ha allt ditt innehåll nära till hands, perfekt ordnade bredvid varandra.

Med Desktops kan du skapa enskilda skrivbord som visar olika uppsättningar av appar som kommer att underlätta för dig att hålla ditt skrivbord ordnat. Du kan även anpassa dina skrivbord genom att döpa om dem samt byta skärmbakgrund.

Möjliggör morgondagens hybridarbete och klassrum

Nu lanseras äntligen Windows 11Windows 11 är ett operativsystem som underlättar för hybridarbete och lärande. Med anledning av digitaliseringens snabba utveckling är det i dag viktigt för organisationer och företag att vara flexibla. I samband med övergången till ett mer hybrid arbetssätt förstår vi hur viktigt det är med ett operativsystem som är flexibelt, konsekvent, säkert och som fungerar vart du än arbetar. Därför bygger Windows 11 på den konsekventa, kompatibla och välbekanta Windows 10-grunden som är lätt för IT- avdelningar att hantera.

Därmed kan företag från och med i dag börja gå över till Windows 11 på enheter som stöder uppgraderingen och genom molnet via Windows 365 eller Azure Virtual Desktop. För att läsa mer om hur Windows 11 kan optimera din omvandling till det hybrida arbetslivet, klicka här.

Windows 11 är utformat för chip-till-moln-skydd

I USA genomförde vi en undersökning hos personer som ansvarade för säkerhetsfrågor i företag från olika branscher. Runt 75 procent av dessa svarade att de upplever att omvandlingen till ett hybridarbetsliv kunde göra deras organisationer mer sårbara för diverse säkerhetshot. Dessutom svarade fyra av tio att enbart programvaror inte skulle räcka för att skydda organisationen från dessa hot. Därför har Windows 11 designats för att kunna skydda från hårdvarunivå till molnet. Läs mer vår säkerhetsblogg.

Tillgänglighet i fokus

Tillgänglighet är en aspekt som Microsoft har lagt mycket fokus på under utvecklingen av Windows 11. Det har resulterat i en ny design och nya funktioner som inkluderar än fler – vilket gör Windows 11 till den mest inkluderande versionen av Windows någonsin. Operativsystemet erbjuder välbekanta hjälpmedelsverktyg som Narrator, Magnifier, Closed Captions och Windows Speech Recognition som stöder personer med olika funktionsvariatoner.

Vi har även förbättrat touchupplevelsen i Windows 11 vid de tillfällen du använder en surfplatta utan tangentbord. Utrymmet mellan ikonerna i Aktivitetsfältet har förstorats vilket gör att det blir större ytor för dig att klicka på. Samtidigt innebär denna uppdatering att du kommer kunna förminska eller förstora fönster med större enkelhet. Med Windows 11 har vi även aktiverat haptics-funktioner så att du kan uppleva mer, som exempelvis höra eller känna vibrationer, när du använder din Surface Slim Pen 2 eller andra pennor.

I bland vill du kanske använda dig av dikteringsfunktionen på språng. Med Windows 11 introducerar vi förbättringar när det kommer till att skriva med rösten, där din enhet exempelvis automatiskt avslutar dina meningar med punkter.

Fler verktyg och resurser för utvecklare

En målsättning vi hade med Windows 11 var att göra Windows-plattformen mer öppen. Vi lade därför mycket tid på att sätta oss i utvecklarnas arbetsprocesser där vi kartlade de verktyg och funktioner som är viktiga för att kunna skapa fantastiska appar. Med Windows 11 kan du som utvecklare därför skapa appar med hjälp av de verktyg, ramverk och språk som du känner till och älskar. Vi omfamnar också alla dina appar och kommer att säkerställa att de fungerar optimalt i Windows. Klicka här för att läsa mer om våra framsteg för utvecklare.

Windows 11 optimerar ditt spelande

Windows 11 skapades även för spelare och innehåller nya innovativa funktioner som tar ditt datorspelande till nästa nivå. Om datorn har en HDR-kompatibel skärm kommer Auto HDR att automatiskt uppgradera över 1 000 DirectX 11- och DirectX 12-spel till HDR, vilket ger ett bredare utbud av färger och ljusstyrka. Du kan själv välja ifall du vill aktivera Auto HDR eller inte.

Windows 11 har även stöd för DirectStorage, en funktion som vi först introducerade på Xbox Series X- och Xbox Series S-konsoler. När spelen som använder sig av DirectStorage paras ihop med en

NVMe solid state-enhet och DirectX 12 GPU kommer laddningstiden kunna reduceras samtidigt som detaljåtergivningen ökas.

Xbox-appen finns även inbyggd i Windows 11. Via den kan du bläddra bland, ladda ner och spela över 100 högkvalitativa datorspel med Game Pass for PC (medlemskapet säljs separat). De kommande tre månaderna kommer även att utgöra de tre största månaderna i Xbox-historia i och med lanseringen av exempelvis Age of Empires IV den 28 oktober, Forza Horizon 5 den 9 november och Halo Infinite den 8 december. Dessa tre spel kommer att finnas tillgängliga för de med antingen ett Xbox Game Pass Ultimate eller Xbox Game Pass for PC från dag ett. Tack vare kraften hos Xbox Cloud Gaming (Beta) kan Xbox Game Pass Ultimate-medlemmar även spela över 100 Xbox-konsolspel på sina datorer genom Xbox-appen utan att behöva ladda ned dem.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>