Hem Nyheter Nu tar den digitala transformationen fart på allvar

Nu tar den digitala transformationen fart på allvar

Publicerat av: Redaktionen

De ledande analysföretagen Gartner och IDC är helt överens om att många förändringar kommer att ske de närmaste åren vad gäller tekniklösningar. Det är digitaliseringen som är drivkraften bakom dem.

Nu tar den digitala transformationen fart på allvar 4Digital transformation handlar inte främst om teknik, utan om förändringar av attityder, processer och affärsmodeller. Men utan nya tekniklösningar blir det ingen digital transformation.

Det här har analysföretaget Gartner tagit fasta på. På företagets stora konferens IT Symposium/Xpo i Orlando nyligen presenterade man på känt manér tio strategiska teknikrelaterade förutsägelser för de närmaste tio åren.

Ett exempel ur mängden är att upp till 30 procent av allt nyhetsinnehåll och alla videoklipp på webben kommer att vara autentiserade med blockkedjeteknik redan 2023. Detta naturligtvis för att bekämpa spridning av falska nyheter, så kallad fake news.

Förändringar av den här typen är något som i stort sett alla företag måste anpassa sig till, åtminstone alla företag som har en onlinenärvaro. Och det är olika svårt för olika företag att klara av den anpassningen.

Gartner pekar, intressant nog, ut att det inte alls behöver vara en fördel att vara ett stort företag i det här sammanhanget. Fram till 2021 förutspår man att stora traditionella företag behöver dubbelt så lång tid på sig att genomföra digital transformation, till dubbelt så hög kostnad.

Vad är det som behöver göras i den digitala transformationen? Analysföretaget IDC presenterar tio förutsägelser för de närmaste åren. Låt oss titta närmare på fyra av dem:

  1. Molnen kopplas ihop

Det blir ett krav att kunna tillhandahålla digitala tjänster var som helst, när som helst. Det leder till att 70 procent av alla företag kommer att ha anammat strategier för hybridmoln och multimoln 2022. Det ställer krav på nya, molnbaserade lösningar för administration och drift, samt även nya på nyckeltal.

  1. Bygg ut i kanterna

2023 kommer mer än 50 procent av nya infrastrukturlösningar att implementeras i kanten av nätverken, i stället för i datacenter. Det kallas ”edge computing” och uppskattas stå för mindre än tio procent av satsningarna på infrastruktur i dag. 2024 uppskattas antalet applikationer som körs i kanterna av nätverken att vara 800 procent fler än i dag.

Det här ställer krav på nya IT-lösningar som bygger på teknik som virtualisering, containrar och mjukvarudefinierade lösningar. En nyckelfaktor blir att välja datacenterpartner som kan hantera de här teknikområdena.

  1. AI är ofrånkomligt

2025 kommer minst 90 procent av alla nya företag att använda inbäddade AI-lösningar i sina applikationer. Redan 2024 kommer mer än hälften av alla interaktioner med användargränssnitt att hanteras med AI-tekniker som konstgjort tal och hantering av naturligt språk.

  1. Plattformskrigen fortsätter

2023 förväntas de fem ledande publika molnplattformarna stå för 75 procent av marknadsandelarna för både infrastrukturtjänster (IaaS) och plattformstjänster (PaaS). Dessutom kommer många applikationstjänster (SaaS) att förvandlas till plattformstjänster.

Kontentan av det här är att ingenting förändras. De ledande IT-leverantörerna kommer även i fortsättningen att konkurrera med sina tekniklösningar, även om det kommer att ske i molnet, i stället för i kundernas datacenter.

Det gemensamma för alla trender som beskrivs ovan är behovet av att ha rätt data tillgängliga och att kunna dela och överföra data på smidiga sätt. Equinix är ett av de företag som befinner sig mitt i den här transformationen.

– Företag som kontaktar oss är mitt uppe i en digital transformation och vi ser att många har stora utmaningar med för dålig prestanda i deras globala nätverk, vilket leder till för långa svarstider och dålig användarupplevelse för användare ute i världen. Implementering av IoT och AI gör också att nätverken måste ses över för att klara dessa typer av lösningar. Vår satsning på datacenter över hela världen och snabba förbindelser mellan dem, gör att vi kan hjälpa kunder att komma närmare kanten av nätverken, där deras användare finns och där data genereras och på så sätt förbättra prestandan, säger Maria Sundvall, vd för Equinix Sverige.

– Vi ser också att efterfrågan på våra sammankopplingstjänster, vilket innebär privata, säkra kopplingar till molnet, växer enormt. I vår rapport Global Interconnection Index, som släpptes i oktober, förutspås att direktuppkopplingar vid den digitala kanten kommer att växa med 51 procent årligen fram till 2022, avslutar Maria Sundvall.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>