[KANALPARTNER] Med en bred lansering som doftar tungt av modern teknik förenklar Nutanix tillvaron rejält för alla som arbetar på distans. Och, inte minst, för IT-personalen som supportar dem.
När vi ser tillbaka på de senaste månaderna kommer många säkert att minnas dem som perioden när distansarbete blev vardag för en stor andel av alla som arbetar på kontor. Tyvärr kommer nog också många att minnas att det var under våren 2020 som bristerna i IT-lösningar blev tydliga, vad gäller flexibla arbetsvillkor.
Nutanix som har produkter och tjänster för moderna IT-miljöer i sortimentet jobbar liksom många andra leverantörer för högtryck med att ta fram ny funktionalitet. I Nutanix fall har mycket möda lagts ner på att förenkla hanteringen av skrivbord som tjänst, eller DaaS (Desktop as a Service) som är den gängse benämningen.
Det här innebär en mängd nya intressanta funktioner i molntjänsten Xi Frame. Det är en tjänst som kan beskrivas i tre led:
– Själva molntjänsten Xi Frame är hjärtat i lösningspaketet. Den används för att konfigurera, få i gång och administrera användare och de applikationer som de kör.
– Applikationerna kan köras på de populära molnplattformarna Amazon Web Services, Microsoft Azure och Google Cloud Platform, eller lokalt (on-prem) med Nutanix virtualiseringslösning AHV. Det går även att köra applikationer med andra populära virtualiseringslösningar, som VMwares och Microsofts.
– Användarna kommer åt applikationerna och hela sina ”skrivbordsmiljöer” varifrån som helst, i sina webbläsare.
Den kanske främsta nyheten med den aktuella lanseringen är stöd för automatisk konvertering av Windowsprogram till ”progressiva webbapplikationer”. I klartext går det att köra vilket Windowsprogram som helst i webbläsare och själva programmet kan alltså köras på en molntjänst eller i ett eget datacenter, trots att användare sitter med en bärbar dator på ett kafé. Den bärbara datorn kan vara en Windowsmaskin, en Mac, en Chromebook, etcetera.
Stödet för Nutanix virtualiseringsmiljö AHV har förbättrats. till exempel vad gäller snabbare utrullningar och förbättrad säkerhet med det egna protokollet Frame Remoting Protocol (FRP). Den förbättrade säkerheten bör underlätta snabba utrullningar. Hanteringen av användarprofiler har dessutom blivit mer flexibel, genom att klientdatorer inte måste tillhöra domäner. Och Xi Frame kan nu köras från fler datacenter över hela världen, sammanlagt 69 stycken, vilket både ger större flexibilitet och bättre prestanda för användare.
Möjligheten att köra Windowsprogram i webbläsare på ett smidigt sätt borde öka produktiviteten för många distansarbetare. Hur fungerar det i praktiken att köra vanliga program via molnet, vad gäller prestanda?
– Det beror på var de virtuella maskinerna som kör program finns, i förhållande till användarna. Med ett brett stöd geografiskt blir fler användningsscenarier möjliga, förklarar Ruben Spruijt, teknisk specialist på Nutanix.
Här kommer det ökade antalet datacenter som hanterar Xi Frame och det breda stödet för både populära publika molnplattformar och lokala datacenter för att köra applikationer in i bilden. Det ska ge bättre möjligheter att fintrimma prestanda.
De nya funktionerna i Xi Frame finns redan tillgängliga. En stor anledning till Nutanix höga lanseringstakt är naturligvis coronapandemin som gett en rejäl skjuts för distansarbete.
– Pandemin påverkar både leverantörers lanseringar och användares beteenden. Ett konkret exempel är att färre deltagare i videokonferenser stänger av sina webbkameror, säger Ruben Spruijt.