Ny 5G-rapport från Kearney: Sverige och Europa ligger efter
Hem Nyheter Ny 5G-rapport från Kearney: Sverige och Europa ligger efter

Ny 5G-rapport från Kearney: Sverige och Europa ligger efter

Publicerat av: Redaktionen

Sverige släpar efter i förberedelserna för 5G i jämförelse med utvecklingen i andra länder.

Ny 5G-rapport från Kearney: Sverige och Europa ligger efter

5G-index

Det visar en rapport från konsultföretaget Kearney om 5G-genomförandet i 18 teknologiledande länder.

Ett begränsat frekvensutrymme gör att Sverige hamnar på en 11:e plats på listan. Snäppet bättre än Danmark som placerar sig på en 13:e plats, medan Norge och Finland hamnar på 3:e respektive 7:e plats.

– När det gäller 5G-utveckligen är den avgörande faktorn hur mycket frekvensutrymme som erbjuds av myndigheterna. Ju fler frekvenser, desto attraktivare är det för teknikföretag att investera i 5G-nätverket. I Finland och Norge erbjuds betydligt fler frekvenser, vilket innebär att de är mycket starkare positionerade för att dra nytta av ett effektivt 5G-nätverk, säger Jonatan Matsson Sverigechef på Kearney med europeiskt ansvar för kommunikation, media och teknik.

Fördelarna med 5G kommer omedelbart att märkas hos företagen. 5G frigör en enorm optimeringspotential eftersom det medger mycket större dataöverföring än med 4G. Därmed öppnar 5G också upp för utveckling av ett antal nya produkter och tjänster, som till exempel utveckling av självkörande bilar och individualiserade försäkringstjänster baserat på användarens egna data. Länder med snabb etablering av ett 5G-nätverk har därmed ett försprång när det gäller nya innovationer och att utveckla dessa.

Europa ligger efter i 5G-kapplöpningen

13 av länderna i Kearneys rapport är från Europa. USA och Sydkorea ligger på första respektive andra plats, medan Norge, som enda europeiska land, är på topp 5.

– Europeiska länder är generellt sämre på att säkerställa rätt regelverk för utbyggnaden av 5G.  Tillgången till rekvenser för 5G är den avgörande faktorn. Här måste länderna väga behovet av statliga frekvenser för exempelvis militären mot de kommersiella behoven. Det totala utrymmet för 5G inte är obegränsat, säger Jonatan Matsson.

Kearneys slutsats är därför att bollen ligger hos myndigheternas när det gäller att påskynda 5G-utveckligen. Bättre reglering och stöd för kommersiella aktörers behov är nyckeln till att klättra i rankingen internationellt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>