Hem NyheterUndersökningar Ny BCG-studie: Över hälften av satsningarna på AI misslyckas

Ny BCG-studie: Över hälften av satsningarna på AI misslyckas

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler företag ser vikten av AI.

Ny BCG-studie: Över hälften av satsningarna på AI misslyckas 2

Andreas Lundmark, nordisk chef för BCG Gamma

Men färre än två av fem som investerat i AI uppger att satsningarna de senaste tre åren har lett till positiva resultat. Det visar en ny rapport från BCG och MIT Sloan Management Review.

– Vi möter många företag som investerat mycket i att experimentera med AI. Det kan vara användbart i lärandet, men för att AI ska generera värde måste den skalas upp med hjälp av en organisation som är väl förberedd och rustad. Det är väldigt enkelt att tjusas av det som är tekniskt fängslande, säger Andreas Lundmark, nordisk chef för BCG Gamma.

Rapporten “Winning With AI: Pioneers Combine Strategy, Organizational Behavior, and Technology publiceras av BCG i samarbete med MIT Sloan Management Review och bygger på intervjuer med 2 500 företagsledare i 97 länder. Rapporten visar bland annat att:

  • 9 av 10 ser AI som en affärsmöjlighet
  • 7 av 10 ser inga eller minimala effekter av AI så här långt.
  • Av företagen som tillfrågas i rapporten har 90 procent gjort investeringar i AI, och av dessa uppger färre än två av fem att satsningarna senaste tre åren har lett till positiva resultat.
  • Allt fler ser strategiska risker med AI. I årets rapport uppger 45 procent att de ser vissa strategiska risker med AI. År 2017 var siffran 37 procent – en ökning med åtta procentenheter.

Rapporten lyfter också fram fem utmärkande drag hos företag där satsningarna på AI skapat värde:

1. Integrerar AI i affärsstrategin

Satsningar på AI ses alltför ofta som IT-projekt. Men företagen som uppger att AI-satsningarna genererar värde ser istället AI som en grundpelare i den övergripande affärsstrategin. Frågan dessa företag ställer sig är: vilka är våra affärsmål, och hur kan AI hjälpa oss nå dem? De utgår alltså från verksamhetens behov, inte tekniken.

2. Har en holistisk syn på AI

Ser arbetet med AI som en stor omställning som berör hela företaget, och som kräver samarbete mellan olika funktioner och avdelningar. Företagen som uppger att AI-satsningarna genererar värde ser också till att slutanvändarna av lösningarna är involverade redan på planeringsstadiet.

3. Satsar stort

Gör stora, och ofta riskabla, satsningar på AI där möjligheter till ökade intäkter ses som viktigare än kostnadsbesparingar. Men det är värt att notera att företagen som investerar i högriskprojekt också har högre mognadsgrad inom AI.

4. Förenar produktionen och användandet av AI

Företag som bara fokuserar på att producera AI, till exempel genom att generera data och satsa på teknik och verktyg, är mindre sannolika att få ut värde av satsningarna än företag som fokuserar på hur AI faktiskt ska användas av medarbetarna.

5. Förstår att AI handlar om mer än teknik

Företag med bra resultat från AI-satsningar ser inte bara AI som en teknik, utan som en del av ett strategiskt initiativ som kräver investeringar i talanger, data, och förändrade processer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>