En milstolpe för framtidens chiptillverkning sker när Bosch öppnar ny fabrik i Dresden.
Fokus ligger på tillverkning av kiselbaserade silikonchip, som i den nya fabriken för första gången någonsin kommer att produceras automatiskt.
Den nya fabriken med fokus på tillverkning av kiselbaserade silikonchips, planeras att öppna i slutet av 2021. En milstolpe för framtidens chiptillverkning då tillverkningsprocessen för första gången är helautomatiserad. När den digitala och uppkopplade halvledartillverkningsanläggning är igång kommer primärt fokus att ligga på mikrochip för bilindustrin.
”Datorchips för morgondagens mobilitetslösningar kommer snart produceras i Dresden. Vi planerar att öppna framtidens chipfabrik innan årets slut” säger Harald Kröger, medlem i koncernledningen Robert Bosch GmbH.Den nya kiselfabriken är Bosch svar på det ökade antalet applikationsområden för halvledare och investeringen i den högteknologiska tillverkningsanläggningen ligger runt cirka en miljard euro.
Tillverkningen av prototyper är redan igång
I januari 2021 inleddes tillverkningen av de första datorchipen. Med dessa ska Bosch tillverka kraftfulla halvedarkomponenter som ska användas i DC-DC omvandlare och elektriska hybridfordon. Den helautomatiska processen är uppdelad i 250 steg och tar sex veckor från start till färdig produkt. Fabriken kommer att ha 700 anställda som övervakar processen och för underhåll.
I fabriken kommer chip i 300-millimetersutförande att tillverkas. Storleken skiljer sig från den normala storleken som vanligtvis ligger på 150-200 millimeter. Den större storleken möjliggör för 31 000 chip att rymmas på en kiselplatta, där slutprodukten har en diameter på 300 millimeter och en tjocklek på 60 micrometer – tunnare än ett hårstrå. Det större 300 millimetersutförandet leder till större skalbarhet och konkurrenskraft inom tillverkningen av halvledarkomponenter.