Ny mobil ger mest trubbel

Nästan 40 procent av svenskarna tycker att det är svårt att överföra innehåll från den gamla mobiltelefonen till den nya. – För tio år sedan behövde man bara överföra kontaktlistan när man bytte mobiltelefon och det var enkelt eftersom kontakterna låg på SIM-kortet. Nuförtiden sparar vi stora mängder bilder, dokument, musik och kontakter i mobiltelefonens minne och då blir det plötsligt betydligt mer komplicerat att föra över informationen, säger Magnus Dahg, Försäljningschef på Elgiganten

Svenskarna köper en ny mobiltelefon i genomsnitt vartannat år. Att överföra innehållet från den elgigantengamla mobiltelefonen till den nya är något som hela 36 procent tycker är krångligt, visar undersökningen.

– Att flytta innehåll kan vara svårt och tidskrävande, speciellt om man inte är så teknikintresserad – vilket gäller för ganska många. Många kunder behöver hjälp, säger Magnus Dahg.

Undersökningen kartlägger vad människor har problem med när det gäller tekniken i vardagen.
Den visar bland annat att 27 procent tycker att det är svårt att ansluta TV och ljudsystem till varandra, medan 26 procent tycker att det är krångligt att börja använda en helt ny dator.

Samma undersökning visar också att 48 procent av svenskarna upplever att hemelektroniken blivit så komplicerad att det är svårt att hänga med i den snabba utvecklingen.

Allt fler ber om hjälp
Elgiganten märker den växande frustrationen genom att allt fler kunder frågar om hjälp med sina digitala enheter.

– Allt fler kunder kommer till våra Service Center med produkter, eftersom de inte förstår hur de fungerar eller ska installeras, säger Magnus Dahg.

Som ett led i detta har Elgiganten lanserat service- och tjänsekonceptet KnowHow som i dagsläget innehåller 148 olika tjänster. Här kan kunderna få hjälp med bland annat förinstallation av inköpta produkter, molntjänster, uppdateringar och överföring av data mellan olika enheter.

– En av tio kunder som köper ny mobiltelefon hos oss köper också någon form av installation- eller supporttjänst. Då får de bland annat hjälp att flytta över och säkerhetskopiera innehållet på ett tryggt sätt. Om kunden sedan skulle råka förstöra eller bli av med mobiltelefonen så finns allt lagrat i en molnlagringstjänst. Allt fler inser fördelarna med den här typen av tjänster och jag tror att efterfrågan kommer att öka markant under det kommande året, säger Magnus Dahg.

Facebook är en annan kanal som används allt mer aktivt för vägledning och upplärning av kunderna.

–Vår Facebook-sida, med över 200.000 följare, flyttas mer och mer från marknadsavdelningen till kundservice där vi har produktspecialister som kan besvara även den här typen av frågor, säger Magnus Dahg.

 
Så här byter du mobil
Journalisten Espen Swang har testat hundratals mobiler genom åren och han har hittat den bästa lösningen för hur man smidigt kan flytta över innehåll från en enhet till en annan.

– Den enklaste lösningen för att överföra innehållet är att registrera sin mobil i en tjänst för säkerhetskopiering. Det är en möjlighet som finns för alla moderna telefoner, säger Espen Swang.

Om du använder en sådan tjänst lagras en kopia av mobiltelefonen i en molnlagring.

– När du börjar använda din nya mobiltelefon kan du ladda ner det sparade innehållet till den. På så sätt flyttas innehållet från din gamla mobiltelefon till din nya, säger Swang.

Den här typen av tjänster gör att det blir lättare att byta mobiltelefon. Du slipper också förlora bilder eller viktiga meddelanden om telefonen skulle försvinna eller gå sönder.

– Alla kanske inte vill använda sig av molnlagringstjänster, men det finns även appar som kan hjälpa dig, säger Espen Swang.

Om du ska byta till en mobiltelefon av ett annat märke än du tidigare haft så kan du stöta på lite problem. Det är exempelvis enklare att byta mellan två iPhone-telefoner än att byta från iPhone till Android eller Windows Mobile.

– Om du byter operativsystem blir det plötsligt mer komplicerat och sannolikheten större att du kan behöva hjälp, säger Magnus Dahg på Elgiganten.


Det här tycker svenskarna är svårt

Överföra innehåll från den gamla mobiltelefonen till den nya: 36 %

Ansluta TV och ljudsystem till varandra: 27 %

Synkronisera innehållet på mobiltelefon och surfplatta: 27 %

Installera och börja använda en ny dator: 26 %

Lägga in musik på mobiltelefonen eller surfplattan: 26 %

Streama musik från mobilelefon/surfplatta till ljudsystem: 23 %

Ta hand om sitt innehåll (bilder/dokument/annat): 21 %

Använda smartfunktioner på Smart-TV: 21 %

Installera och börja använda en ny surfplatta: 17 %

Post Comment