Hem Nyheter Ny rapport: 95 procent av befolkningen använder internet

Ny rapport: 95 procent av befolkningen använder internet

Publicerat av: Redaktionen

Svenskarnas internetanvändning har granskats varje år sedan 2010. Det är den oberoende organisationen Internetstiftelsen som årligen åtar sig uppdraget och i oktober släppte de sin rapport för 2019.

Ny rapport: 95 procent av befolkningen använder internet 3I den fanns både väntade och oväntade resultat. Tillgången till internet ökar, men för första gången ökar inte användningen av sociala medier.

Tillgången och användningen ökar

98 procent av alla svenskar har tillgång till internet och 95 procent använder det. Det digitala utanförskapet har minskat, men är fortfarande påtagligt i vissa målgrupper. Detta visar Internetstiftelsens senaste rapport ”Svenskarna och Internet 2019”. Undersökningen pågick mellan februari och mars i år och involverade 3003 personer i åldrarna 11 år och uppåt. Det här året tillfrågades även deltagarna om de tyckte att deras internetanvändning var meningsfullt och svaret varierade mellan aktiviteterna.

Endast en fjärdedel ansåg att deras tid på sociala medier var meningsfull, vilket kan höra ihop med den avstannade användningen. 83 procent av svenskarna använder sociala medier och det är samma siffra som förra året. Det är första året som användningen inte ökar och det är tydligt att det är fler kvinnor som använder plattformar som Instagram, Facebook och Snapchat. I övrigt svarade 60 procent att de kände att tiden de spenderade på att läsa nyheter samt använda internet för att komma åt tjänster som e-legitimationer, bankappar och mejl var meningsfullt.

Män spelar på datorn – kvinnor i mobilen

Rapporten har även tagit upp det ökande spelandet. Nöjesspelandet på nätet har vuxit och över hälften av alla som använder internet spelar. Spelen varierar stort mellan målgrupperna men det finns en tydlig skillnad i vilken enhet som föredras. Enligt rapporten föredrar män att spela på datorn medan kvinnor föredrar mobilen. Varför det är så ger rapporten inget svar på. Skillnaderna mellan enheterna är idag få. De flesta spel kommer i mobilversioner som anpassar sig efter skärmens storlek. Unibet poker har valt att skräddarsy sina spel till alla enheter. Det går att spela via en mjukvara som laddas ned till datorn, direkt i webbläsaren eller via en pokerapp som finns både till iOS och Android. Detsamma gäller spel som Mario Kart Tour och Fifa, vilka är spel som normalt spelas på spelkonsoler men som nu finns i mobila versioner.

Oro för intrång 

Samtidigt som allt fler spenderar mer eller mindre meningsfull tid på internet är det många som oroar sig för nätintrång. Vad som är ännu mer intressant är att det inte är övervakning från myndigheter som oroar. Istället är det från storföretag som Google och Facebook. Över 50 procent av alla tillfrågade uppgav att de oroade sig för att nämnda företag inkräktar på deras personliga integritet. För fem år sedan var det endast 29 procent som uppgav det svaret. Google har besvarat svenskarnas syn genom att säga att de måste bli tydligare med hur de använder användarnas data.

Den nya rapporten är användbar för alla som vill veta hur svenskarna använder internet. Informationen kan bidra till att forma hur företag ska marknadsföra sig och hur tjänster och webbsidor kan växa. Med tanke på att internetanvändningen ökar finns det stora möjligheter och utrymme för ytterligare digital utveckling.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>