Ny rapport från Ooyala analyserar konsumtionsmönster och videotrender

Rapporten, Ooyala Video Index Q4  visar att att mobila enheter stod för 54 procent av all videokonsumtion under sista kvartalet 2016.

Detta är en ökning om 46 procent från föregående år och motsvarar nästan en fördubbling för Ny rapport från Ooyala analyserar konsumtionsmönster och videotrender 1perioden.

Annonsfinansierade videotjänster ökar i mobilen

Kvartalet visar på en stadig ökning månad för månad.  I november 2016 stod mobila enheter för 56 procent av all videokonsumtion. Samma siffra ökade till 58 procent i december. Trenden för videokonsumtion är uppgående och  förväntas öka till 60 procent under första kvartalet 2017.

Mobila enheter driver den ökade konsumtionen av annonsfinansierad video globalt och mobilen är fortsatt den primära enheten för videokonsumtion online oavsett region.

Globalt representerar mobila enheter så som mobiltelefoner och surfplattor 56 procent av all konsumtion av annonsfinansierad video. Enbart mobiltelefoner står för 45 procent och tar för första gången fler marknadsandelar än datorer som representerar 44 procent. Surfplattor står för 11 procent i jämförelsen.

Vidare visar rapporten följande resultat gällande annonsfinansierad video:

  • I Asien och Stillahavsregionen är nivån något högre än genomsnittet. Där tittar 58 procent av alla konsumenter på annonsfinansierat innehåll.
  • Europa, Mellanöstern och Afrika har de högsta tittarsiffrorna i mobila enheter. 60 procent tittar på annonsfinansierat videoinnehåll i mobila enheter. 12 procent konsumeras via surfplattan.
  • I Latinamerika står mobilen för 56 procent av all konsumtion av annonsfinansierad video.
  • I Nordamerika står mobilen för 50 procent av annonsfinansierat videoinnehåll. Detta är 6 procent lägre i jämförelse med det globala genomsnittet och nästan 10 procent lägre än EMEA-snittet. De låga tittarsiffrorna i mobilen kan förklaras med marknadens mognad för videokonsumtion generellt och att det finns fler enheter med AVOD-tjänster framförallt finns det fler uppkopplade tv-enheter i USA.

Trenden är tydlig och innehållsleverantörer måste anpassa sina strategier runt mobilen

– Vi ser en stadig ökning av både premiumtjänster och annonsfinansierat innehåll. Det är konsumenterna som kommer att bestämma vilken typ av betalningsmodeller de kommer att välja. Från vår analys av data och kommentarer från kunder ser vi att den moderna affärsmodellen för TV kommer att vara flexibel där vissa delar finansieras genom prenumerationer och andra via annonsering samt att den kommer att vara anpassad till alla enheter. Faktum är att framtidens TV inte kommer att vara lik den traditionella TV-marknaden som vi växte upp med, säger Jim O’Neill, analytiker och mediestrateg, Ooyala.