Ny telekom-växel skapar förutsättningar för framtidens smarta nätverk

 

För första gången har en telekomoperatör kört ett live test som visar att det kan bygga ett supersnabbt och pålitligt nätverk baserat på en standardväxel, så kallad ”white box switch”, öppen källkod och mjukvara.

Ett ingenjörsteam från AT&T skickade framgångsrikt data från en ”white box”-växel i Washington  Ny telekom-växel skapar förutsättningar för framtidens smarta nätverk 1DC byggd med en sorts datachip till en annan växel från en annan leverantör i San Francisco.

”White box”-växlarna öppnar nya möjligheter för självkörande bilar anslutna till nätverk och andra realtidsapplikationer som ställer höga krav på hastighet och tillförlitlig övervakning i realtid. Behovet av en effektivare växel är tydligt. Datatrafiken på AT&Ts trådlösa nätverk har vuxit mer än 250 000 procent sedan 2007 och ökar allt snabbare.

– Vi är i ett tidigt skede, men ser redan en enorm potential för att öka takten inom innovation, sänka våra kostnader, och framför allt att hålla oss före våra kunders behov. Med detta test gick vi från att använda traditionella växlar stora som flera kylskåp till ett chip som bokstavligen får plats i handflatan, säger Andre Fuetsch, vd för AT&T Labs och teknikchef på AT&T.

De nya växlarna är integrerade i AT&Ts ECOMP-plattform, som AT&T nyligen överlät till Linux Foundation så att den blir öppen att använda för andra utvecklare inom Open Network Automation Platform (ONAP).  Industrin antar snabbt ONAP som standard plattformen för mjukvarubaserade nätverk.