Resultaten från den globala undersökningen identifierar de stora trenderna inom applikationsutveckling, DevOps-mognad och anammande av utveckling med Low-Code.
Idag släpper OutSystems sin femte årliga undersökning ’ The State of Application Development’, där årets upplaga fått undertiteln ’How IT is responding to digital disruption and innovation’ och innehåller intervjusvar från 3 500 IT-experter från hela världen.
– 2018 års upplaga av undersökningen gör en sak väldigt klar – IT-avdelningarna befinner sig i krisläge när det kommer till digital transformation och applikationsutveckling, säger Steve Rotter, CMO på OutSystems. Bland de största orosmolnen återfinns högt antal misslyckade projekt, växande backloggar och brist på utvecklare.
Bland de huvudtrender som undersökningen visar på återfinns följande sex:
· Efterfrågan på appar når toppnotering. Antalet appar som ska levereras är högre än någonsin. 42 % av de tillfrågade beräknar ha levererat 10 eller fler appar under 2018, 21 % ligger ännu högre – 25 eller fler appar under året.
· Lång utvecklingstid. 47% av de tillfrågade säger att utvecklingstiden för en app är fem månader eller längre.
· Långa backloggar. 65% säger sig ha backloggar på apputveckling, bara en tredjedel säger att den backloggen förbättrats under det senaste året.
· Stor brist på utvecklare. 80 % säger att kompetent arbetskraft saknas och tar längre tid att hitta.
· Agilt & DevOps tar tid. Även om 60% av företagen investerat i agila verktyg och 40 % i DevOps. Trots det är mognadsbetyget på ett besviket 2,5/5.
· Kundcentriskt är framtiden. 52% av företagen har investerat i kundcentrisk utveckling det senaste året, som kundresor, design thinking och lean UX.
Low-Code blir allt vanligare
En annan viktig trend som kan skönjas i undersökningen är att Low-Code inte längre är enbart för innovatörer och early adopters. 34 procent av de tillfrågade företagen sa sig redan använda en utvecklingsplattform för low-code och ytterligare nio procent var på väg att börja. Skillnaden mellan företagen som använder Low-Code och de som ännu inte börjat är även de väldigt tydliga:
· 21 % är troligare att se sig som nöjda med hastigheten på applikationsutveckling.
· 15 % troligare att leverera appar på fyra månader eller mindre.
· Nästan tre gånger troligare att de inte ens har en backlogg för apputveckling
– Vi lever i en värld som förändras i otrolig hastighet, säger Steve Rotter. För att kunna identifiera och agera på digitala innovationer och vara först till marknaden behövs verktygen för att snabbt kunna experimentera. Det är den dynamiken som gör att utvecklingsplattformar med Low-Code ligger högt upp på agenda för en modern CIO.
För att läsa hela rapporten kan du ladda ner den här.