Undersökning: Kompetensbrist hämmar de nordiska företagens IT-säkerhetsarbete
Hem Säkerhet Ny undersökning: Kompetensbrist hämmar de nordiska företagens IT-säkerhetsarbete

Ny undersökning: Kompetensbrist hämmar de nordiska företagens IT-säkerhetsarbete

Publicerat av: Redaktionen

En undersökning från IT-konsultföretaget TCS visar:

För att hålla jämna steg med cyberkriminella behöver företag inte större budgetar, problemet är bristen på medarbetare med relevant kompetens inom IT-säkerhet.

Hotet från cyberattacker är större än någonsin tidigare och därmed även behovet av personal med rätt kompetens inom området. En undersökning utförd av IT-konsultföretaget Tata Consultancy Services (TCS) visar att företag i EU och Storbritannien rankar svårigheterna med att anställa personal med rätt kompetens som det största hindret för IT-säkerhetsarbetet. Undersökningen omfattade personer i ledningsposition med ansvar för it- och informationssäkerhet.

Att jakten på nya medarbetare med rätt kompetens har hög prioritet är tydligt enligt undersökningen. Här svarar 60 procent av de tillfrågade att de planerar att rekrytera inom it-säkerhetsområdet. För enbart Norden är siffran ännu högre enligt undersökningen, 70 procent säger sig vara på jakt efter nya talanger inom området. 58 procent av företagen i Norden och 45 procent för EU och Storbritannien totalt har svårt att rekrytera spetskompetens.

Norden ligger i många fall i absolut framkant av den tekniska utvecklingen men det krävs förbättringar i flera avseenden om vi ska behålla den positionen även fortsättningen, säger Avinash Limaye, Nordenchef för TCS.

–Med det rådande läget har cybersäkerhet blivit högprioriterat av företag världen över men det kräver spetskompetens, något som nordiska företag söker efter med ljus och lykta vilket inte ser ut att ändras inom den närmaste framtiden.

Det handlar dock inte enbart om att anställa rätt kompetens, företagen måste samtidigt kunna behålla den personal de redan har, vilket 44 procent av respondenterna svarade. Siffran för de nordiska respondenterna ligger till och med något högre, där 48 procent säger att de har svårt att behålla personal med it-säkerhetskompetens.

Undersökning: Kompetensbrist hämmar de nordiska företagens IT-säkerhetsarbeteNorden skiljer sig även på andra områden i undersökningen. På frågan om vad företagets högsta prioritet inom området är blev svaret ”att skapa och anta en omfattande modell för cybersäkerhetsstyrning” högst rankat – 29% jämfört med 15% för EU och Storbritannien totalt. De största hindren för de nordiska företagens säkerhetsinitiativ är förändringar och krav från arbetsstyrkan, till exempel distansarbete och att använda egna enheter, samt att fortfarande förlita sig på legacy-system i stor omfattning.

Vidare svarade hela 29 procent av de nordiska cheferna att företagets ledningsgrupp samt affärsenhetsansvariga endast diskuterade säkerhet och cyberrisker när cyberattacker redan har drabbat verksamheten. Tio procent svarade dessutom att styrelsen aldrig, eller nästan aldrig, har haft it-säkerhetsrisker på agendan under de senaste tolv månaderna. I andra änden av spektrat svarade 41 procent att de tog upp ämnet under varje styrelsemöte.

På frågan om vilka hot som kommer att vara mest oroande fram till 2025 svarade de nordiska cheferna att attacker med hjälp av AI och maskininlärning ligger som nummer ett, följt av bot-nät och attacker med hjälp av social ingenjörskonst.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>