Ny upptäckt: IT-konsult samarbetar med utpressare
Hem Säkerhet Ny upptäckt: IT-konsult samarbetar med utpressare

Ny upptäckt: IT-konsult samarbetar med utpressare

Publicerat av: Redaktionen

Säkerhetsföretaget Check Point har upptäckt en ny utveckling inom ransomware i form av en illegal IT-konsulttjänst.

Ny upptäckt: IT-konsult samarbetar med utpressareI det här fallet handlar det om ett utpressningsvirus från ett ryskt företag vid namn ”Dr. Shifro”. Tjänsten går ut på att hjälpa företag som drabbats av ransomware genom att låsa upp de krypterade filerna mot betalning. Men något som offret inte känner till är att Dr. Shifro samarbetar med utpressaren, och att de båda delar på vinsten.

Check Points forskare har upptäckt att Dr. Shifro tar kontakt med cyberkriminella och gör en överenskommelse med dem. Överenskommelsen går ut på att Dr. Shifro låser upp offrets krypterade filer mot en avgift på 2300 dollar – 1000 dollar mer än vad utpressaren egentligen begär. Dr. Shifro för över 1300 dollar till utpressaren samtidigt som han själv behåller extraavgiften på 1000 dollar. Anledningen till att offret väljer att betala IT-konsulten istället för utpressaren är legitimiteten som konsulten har, och det finns flera fall där offer har betalt utpressare utan att få tillbaka sina filer.

– Dr. Shifro är ett exempel på hur den senaste utvecklingen ser ut i den ständigt växande industrin för ransomware, säger Fredrik Johansson, IT-säkerhetsexpert på Check Point. Om man som företag råkar ut för ransomware ska man vara väldigt försiktig när man väljer att anlita en IT-konsult. Våra forskare reagerade på att Dr. Shifro endast erbjöd en tjänst på hemsidan – att låsa upp krypterade filer. Att som IT-konsult endast erbjuda en unik tjänst är ytterst ovanligt och något man bör ifrågasätta. Låter en tjänst alldeles för bra för att vara sann, så är den troligtvis det.

Under 2017 skedde flera katastrofala attacker med ransomware som WannaCry, NotPetya och Bad Rabbit. Dessa har fortsatt att vara ett stort hot även under 2018. Sjukvården är den industri som är värst drabbad när det kommer till utpressningsvirus, med lösensummor på uppemot 2,8 miljoner dollar. Enligt Europols 2018 Internet Organized Crime Threat Assessment är industrin för ransomware uppskattningsvis värd 5 miljarder dollar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>