Ny våg av kinesiska nätkriminella – utmanar nu ryska hackares dominans
Hem Säkerhet Ny våg av kinesiska nätkriminella – utmanar ryska hackares dominans

Ny våg av kinesiska nätkriminella – utmanar ryska hackares dominans

Publicerat av: Redaktionen

Cybersäkerhetsforskare från Proofpoint släpper i dag en ny rapport kring att man observerat ett ökat antal nätkriminella som främst riktar in sig på kinesiskspråkiga måltavlor – något som visar på en ökning av ekonomiskt driven aktivitet i den kinesiska cyberundervärlden.

Bland annat har man sett en återkomst av trojanen Sainbox med fjärråtkomst samt en trojan kallad ”ValleyRAT”, som levereras via e-postmeddelanden som vanligtvis är skrivna på kinesiska.

Sainbox är en variant av den skadliga programvaran Gh0st RAT, som identifierades redan 2008.

E-postmeddelandena är ofta kopplade till olika typer av ekonomiska teman, som fakturor, betalningar och nya produkter. Den skadliga programvaran är sedan inbakad i Excel-dokument och PDF-filer eller gömd via skadliga länkar.

Trojanerna verkar komma från en enda enhet utan snarare ett kluster av aktivitet. Det är möjligt att flera hotaktörer använder samma infrastruktur i sina leveranser. Sammanlagt har Proofpoint observerat mer än 30 separata kampanjer som utnyttjar skadlig programvara som vanligtvis förknippas med kinesisk cyberbrottsaktivitet.

Ny våg av kinesiska nätkriminella – utmanar nu ryska hackares dominansJust kombinationen av flera olika skadliga programvaror med kinesiskt tema tyder på att finansiellt motiverade kinesiska hackare mycket väl utmana dominansen från ryska nätkriminella.

De nätkriminella bakom aktiviteten verkar också ha ambitioner att sprida sig vidare till andra länder. En av kampanjerna observerat är att de riktad mot japanska organisationer.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00