Nya insikter kring it-säkerhet ger fler möjligheter 2015

Anna Ohlström Ferm, Infinigate
Anna Ohlström-Ferm, Infinigate.

[KANALRÖST] Anna Ohlström-Ferm på Infinigate ser hur vårt allt mer digitaliserade samhälle innebär ökade risker för företag och privatpersoner. Men hon ser också att diskussionen kring it-säkerhet blir mer balanserad och pragmatisk, vilket ingjuter hopp inför 2015.

Så här när året närmar sig sitt slut och ett nytt står inför dörren brukar vi roa oss med att reflektera över den tid som flytt och den tid vi har framför oss. En som gjort reflektionen är Art Coviello som är Executive Chairman på RSA (som är EMCs säkerhetsdivision).

90 procent lagrar i molnet

Han konstaterar att mobila lösningar och molntjänster har fortsatt göra våra liv mer effektiva under 2014. Mobila enheter fortsätter att ta in på PC:s som det föredragna sättet att interagera med den digitala världen. Innan året är slut förväntas den mobila internettrafiken stå för mer än 30 procent av den totala internettrafiken. Det innebär en fördubbling av mobiltrafiken över de senaste 18 månaderna. När det gäller molntjänster är det nu över 90 procent av internetanvändarna som förlitar sig på en molntjänst för att lagra information.

Men trots att teknologin fortsätter att utvecklas blir riskerna med vår ökade digitala existens påtagligt uppenbara efter de många dataintrångsattacker som skett under året. I Sverige har vi hört talas om flera, nu senast överbelastningsattacken som drabbade Telias kunder och även stölden från Sony Pictures där ovärderlig information stals och/eller offentliggjordes av hackarna.

Mer pragmatisk diskussion kring integritet

Inför 2015 tror Art Coviello på RSA att vi kommer att se fortsatta attacker från cyberkriminella. Fler attacker som drabbar privata företag är att vänta. Så länge det inte görs mer aktiva försök att påverka vårt digitala beteende med normförändringar och kanske till och med lagar kommer den dolda krigföringen att fortsätta. Vidare förutspås debatten kring integritet bli mer pragmatisk och balanserad. Man kommer konstatera att integritet inte är ett slutet koncept och inte kan uppnås utan säkerhetstänk. EU General Data Protection Regulation kan nå sitt slutliga format under 2015.

En tredje spådom är att detaljhandeln fortsätter att vara en tacksam måltavla för cyberskurkarna. Men i takt med att handeln blir bättre på att skydda kundernas betalningsdata kommer skurkarna att rikta sig mot organisationer som kanske inte har samma resurser att skydda sig mot sofistikerade attacker; nämligen personlig hälsoinformation som journaler etcetera.

Autentisering viktigare

Slutligen konstaterar Art Coviello på RSA att autentisering blir allt viktigare. Istället för uttrycket “Internet of Things” (som ju anspelar på att alla saker digitaliseras) lekar han med uttrycket “The Internet Identity of Things”. Att säkert kunna identifiera vem som loggar in och vem som ska ha tillgång till data blir allt viktigare i jakten på integritet och dataskydd.

På Infinigate står vi redo att fortsätta fajten mot Internetskurkarna. Ambitionen är att hjälpa IT-återförsäljare säkra Sveriges företag. Vi ser fram emot 2015!

____

Detta är en Kanalröst från vår partner Infinigate.

Post Comment