Nya mobilen Razr lika stort som om ABBA återförenas

Lenovo återlanserar och förnyar en ikonisk design som redan definierar modekultur.

Nya mobilen Razr lika stort som om ABBA återförenas 1IT-Kanalen är i Beijing där vi konstaterar hur Lenovo idag överraskar mobilindustrin totalt genom att komma med en helt egen produkt. Vi som trodde nästa tekniksprång för mobilen i handen bara eller nästan mest skulle handla om skiftet till 5G.

Flip-stängning

Här är också något annat samtidigt som det på ett sätt också är en nygammal nyhet, en klassiker men på helt nytt sätt. Nämligen en smart mobiltelefon från gamla stormärket Motorola med vikbar skärm.

Det handlar då om HUR skärmen fungerar så att det går att vika den snabbt.

Testa igen – eller för första gången 

Den som eventuellt missade förra gången man kunde stänga av mobilen (lägga på luren vid samtal), kanske för att du är ung, genom att snabbt vika över ett lock innan man stoppade en kompakt enhet i fickan, du har nu möjlighet att ta igen det och visa hur snabb du är.

En version i ett samarbete med Intel lanserades av Motorola 2012.

På engelska kallas detta, om vi försvenskar uttrycket, att man flippar telefonen (flip close it).

Den som inte sett någon stänga mobilen genom att låta locket gå igen med en lätt smäll, eller vika den, har kanske svårt att förstå hur läckert det blir. Sist det fanns sådana här mobiler, och de var nya på marknaden, ansågs de vara ett modeattribut för den stilmedvetne.

Kan det bli samma sak nu?

Skärmen liknar andra smarta mobiler men är snabbt vikbar

Nya mobilen Razr lika stort som om ABBA återförenas 2Nu är det inte så mycket ett lock på utan hur mobilen faktiskt helt, jämntjock över hela, enkelt viks ihop.

Alla gillade det inte förra gången, eller allra första gången, mobilen med flip-stängning fanns, men vi på IT-Kanalen tror trots allt på den här från Lenovo på märket Motorola som heter Razr.

För Lenovo är lanseringen av Razr något enormt. Telefonen lanseras alltså, med IT-Kanalen på plats, på Lenovo Tech World i Beijing idag. Det är en Android-telefon.

Mobilen är alltså vikbar. Vi provar ännu en metafor ifall den fungerar för dig som läser. Tänk dig att du stänger igen ett ostron som du haft öppet och jobbat i.

Att flippa kan ge ägaren en unik upplevelse

Lenovo tar tag i traditionen från den gamla liknande mobilen och beskriver den som en utveckling av den gamla med flip-stängning. Man beskriver ägandet som en unik konsumentupplevelse.

Tänk dig att du stänger din Razr vid middagsbordet. Vad ska de andra hitta på med sina raka, vidöppna mobiler? Kanske kompensera genom att spela upp ljud eller visa fräcka bilder. Försäljning och köp av exempelvis bostadsrätter kan komma att få en ny dimension. Någon kanske flippar på visningen för att sticka ut.

Testat många varianter

På Motorola berättar man att man testat mer än 20 modeller/prototyper innan man fastnade för den här.

Eftersom det är skärm i både ovan och underdel får användaren en stor skärm i fullt format att jobba på när den är öppen. Då är skärmen 6,2 tum.

Mobilen har ett så kallat zero-gap-gångjärn. Ett patent man utvecklat. Skärmen fungerar så att säga därmed som skydd när den är stängd. Inget skräp eller smuts kan fastna om den är stängd/hopvikt.

Fabriken hakade på

Dessutom har Motorola/Lenovo omarbetat antennen så att den tar hälften så stor plats. Kul att deras fabriker hakat på för alla mobiler sammansätts av samma utbud delar i vanliga fall men på olika sätt för varje modell för att varje märke ska ha något unikt.

Förutom den fullstora skärmen när telefonen är öppen har den en mindre interaktiv snabbskärm på 2,7 tum. Användaren missar alltså inget när helskärmen är stängd och den är hopvikt.

Funkar bra med många funktioner i stängt läge

Nya mobilen Razr lika stort som om ABBA återförenas 3Hur som helst, om du använder den stängd kan du fortfarande göra en massa saker. Du kan göra allt som att ringa samtal, svara på meddelanden, betala med en knackning, styra din musik, ta fantastiska selfies, använda Google assistent och komma åt anpassade inställningar som att slå på eller av Bluetooth, Wi-Fi, din hotspot och mer. Då jobbar du istället från en enhet som hopvikt och hälften så stor. Mobilen blir därmed extra hanterbar.

Här kombinerar alltså Lenovo varumärket Mototola med unik design och banbrytande teknik på en marknad där vi trodde vi måste vänta på utvecklade 5G-mobiler för att verkligen uppleva något nytt igen.

Stilren design

Motorola/Lenovo skriver i ett pressmeddelande IT-Kanalen tagit del av att “clamshell-designen” är precis vad marknaden behöver. Jobba med stängd telefon när det räcker så och öppna när man behöver den större skärmen. Du får allt i ett. Ett enormt värde när man kombinerar med portabilitet och alla nya smarta funktioner. I stängt läge är telefonen kompakt och du behöver inte öppna helskärm för att öppna garageporten eller slå på larmet på väg ut.

Höljet på telefonen är av rostfritt stål och starkt glas. Färgerna är ton i ton. Därmed har den även stil i enlighet med vad dagens användare brukar välja.

Lenovo/Motorola tillkännager att nya Razr blir tillgänglig på förbeställning här i Europa nästa månad. Dessutom också i Kanada, Australien och på vissa marknader i Latinamerika och Asien. Besök www.motorola.com.

Lenovo köpte den ikoniska, amerikanska mobiltillverkaren Motorola 2015. Det är ett helägt dotterbolag.