Nya verktyg gör alla till utvecklare – var smart med den ökade kapaciteten för systemutveckling
Hem KRÖNIKA Nya verktyg gör alla till utvecklare – var smart med den ökade kapaciteten för systemutveckling

Nya verktyg gör alla till utvecklare – var smart med den ökade kapaciteten för systemutveckling

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Nya utvecklingsverktyg gör att även de som inte är yrkesverksamma utvecklare kan bygga applikationer.

Och de gör det i allt högre grad.

Nästa steg är att utnyttja den ökade utvecklarkapaciteten på mer strukturerade sätt, i samklang med yrkesutvecklarna. Det skriver Nayaki Nayyar, Produktchef Ivanti.

Det finns ingen riktigt bra svensk motsvarighet till det engelska begreppet ”citizen developer”. Men ”lekmannautvecklare” beskriver vad det handlar om. Det är en person som inte är yrkesverksam systemutvecklare, och som i de flesta fall inte heller har vare sig utbildning i eller erfarenhet av systemutveckling, men som ändå utvecklar.

För att använda IT-språk så handlar det om att den så kallade ”verksamheten” bygger sina egna applikationer.

Lekmannautveckling har ökat rejält i popularitet under senare år, av flera skäl. Det främsta skälet är nog att det är brist på utvecklare, de inte hinner helt enkelt inte med att bygga alla applikationer som behövs. Ett annat skäl är att det finns gott om exempel på att det går snabbare och blir billigare med lekmannautveckling, ibland rejält mycket billigare, vilket främst beror på de verktyg som används. Mer om det längre fram.

Nya verktyg gör alla till utvecklare – var smart med den ökade kapaciteten för systemutvecklingVidare är det de som jobbar med en uppgift som förstår uppgiften bäst. I många fall finns det goda chanser att lekmannautvecklare bygger applikationer som faktiskt är bättre, definitivt mer användbara, än vad yrkesverksamma utvecklare mäktar. Ett ytterligare skäl är att det i dag finns verktyg som är lämpade för lekmannautveckling. De är mycket enklare, och det går mycket snabbare att bygga applikationer med dem, än med de verktyg som yrkesverksamma utvecklare oftast använder.

Allt det här har jättar som Microsoft förstått och de har hängt på trenden. Till exempel Microsoft har visserligen haft sådana här verktyg i många år, men det är först på senare tid som det har funnits ett rejält intresse för dem.

Vad är det för verktyg som lekmannautvecklare använder? De kallas för low-code- och no-code-verktyg. Som namnen anger handlar det om att bygga applikationer med lite, eller ingen, programkod. Det är nyckeln till att det ofta går snabbt och blir billigt att utveckla med dem, och inte så sällan också blir bra. Man kan argumentera att en ”riktig” utvecklare som använder ett low-code-verktyg skulle bygga ännu bättre applikationer, till ännu lägre kostnad, än en lekmannautvecklare som gör det. Men de så kallade riktiga utvecklarna har hittills ofta varit skeptiska till low-code- och no-code-verktyg.

Hur som helst, low-code- och no-code-verktyg är här för att stanna och vi kan utgå i från att lekmannautvecklarna blir fler.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>