Mercedes presenterar nytt operativsystem med AI

Mercedes-Benz nya operativsystem MBUX är en av de största bilnyheterna på elektronikmässan CES.

Mercedes presenterar nytt operativsystem med AI 1Med hjälp av AI, röststyrning och ”over-the-air”-uppdateringar ska användargränssnittet, i stället för motorn, bli hjärtat i bilen.

– Den nya teknologin ska fokusera på människorna som använder den och förenkla deras liv. Därför har vi kombinerat ett intuitivt handhavande med intelligent och lärande mjukvara, säger svensken Ola Källenius, chef för forskning och utveckling och medlem av Daimler AG:s ledning.

Användarvänligheten när det gäller elektronik i bilar har länge varit dålig. Skälet är att man i vad som från början varit befintliga ljudanläggningar ofta byggt in funktioner efter hand. Mercedes har tagit ett helt annat grepp på frågan och tagit fram ett helt eget operativsystem. I MBUX utgår allt med hjälp av smart hård- och mjukvara från användarens behov. Användargränssnittet blir en viktig del av upplevelsen, vilket gör bilen allt mer en slags mobil assistent.

I MBUX styrs många av bilens funktioner från en 3D-modell av bilen. Genom att vrida, knipa och peka på olika delar av modellen kommer man direkt åt det man vill styra. Tack vare kraftfulla grafikkort från NIVIDIA renderas allt i realtid i 3D. Användaren kan också med två fingrar direkt på skärmen zooma in på navigatorns 3D-karta.

”Hey Mercedes”
Systemet har en ny typ av röststyrning, även på svenska. Säg bara ”Hey Mercedes” så vaknar systemet och reagerar på intuitiva kommandon. Till exempel är det möjligt att säga ”Gör det svalare i bilen” istället för ”Sänk temperaturen till 20 grader”. Systemet lär sig nya uttryck löpande och som sparas i både lokalt och i servrar. Det betyder att röststyrningen fungerar även när det inte finns uppkoppling.

Automatisk inlärning med AI
MBUX lär sig löpande genom AI vad föraren mest sannolikt vill göra. Om hon eller han kör till jobbet en viss tid och brukar ringa till en viss person på vägen, så är destinationen och det aktuella telefonnumret inlagda som förval i menyn. Genom Car-to-X-systemet får bilen information från andra Mercedes-bilar i närheten och kan i förväg varna för till exempel halka, utryckningsfordon eller plötsliga stopp. Alla inställningar är kopplade till person, så när bilen byter förare ändras allt från belysning och stolsinställningar till temperatur och navigationsfavoriter.

I MBUX blir det också premiär för röststyrda navigationsstyrningen What3words. Med hjälp av den kan man navigera till varje plats på jorden – även om den saknar adress – med hjälp av en unik kombination av tre ord. Användargränssnittet går att anpassa på en mängd olika sätt och det finns flera olika utföranden av instrumentering att välja mellan. Liksom på telefoner och datorer uppdateras operativsystemet löpande med nya funktioner utan att du behöver besöka en verkstad eller göra någon manuell installation. MBUX introduceras på nya A-Klass, som presenteras inom kort och under våren lanseras på den svenska marknaden.