Lenovo Transform 2.0
Hem Nyheter Och vinnaren är … Lenovo

Och vinnaren är … Lenovo

Publicerat av: Redaktionen

Lenovo sålde flest pc i världen förra året. Det är första gången någonsin som den kinesiska tillverkaren håller förstaplatsen för ett helt år.

IDC:s siffror visar också att deras marknadsandel under 2013 därmed låg på 17,1 procent, mot tvåan HP:s 16,6 procent.

Gartner ger i princip samma bild. Men deras siffror talar också om att HP fortfarande är starkast i EMEA. Under det fjärde kvartalet var deras marknadsandel 19,7 procent, medan Lenovo nådde upp till 14,8 procent. Fast HP får hålla i hatten, för Lenovos andel ökade med inte mindre än 23,7 procent, medan HP backade 4,7 procent.

För svenska Lenovos del är siffrorna om förstplatsen förstås goda nyheter, om än inte särskilt förvånande. Sverigechefen William van Kerkvoorde påpekar också att man dessutom är näst störst i kategorin som kallas pc plus, alltså bärbara och surfplattor kombinerat, och man ligger på tredje plats när man även räknar in smarta telefoner.

Det finns all anledning att slå sig för bröstet alltså.

Acer, som är världens fjärde största pc-leverantör, har det tufft däremot. De tappade inte mindre än 28,5 procent i antal levererade produkter under 2013 jämfört med året innan. Femman Asus tappade också rejält, 19,6 procent.

Men kanske svider det ändå mest för tvåan HP, som tappade sin förstaplats och dessutom backade. Visserligen inte med mer än marknaden totalt, men alltså betydligt mer än Lenovo som ökade med 2,7 procent.

Och Lenovos sverigechef positiva syn på framtiden får stöd av Gartner, som spår att företag kommer att köpa mer klienthårdvara under 2014 än de gjorde förra året, även om volymökningen inte lär ge motsvarande resultatökning till följd av den fortsatt hårda prispressen.

Den globala pc-marknaden som helhet gick ner 10 procent och ligger nu på samma nivå som den gjorde 2009, enligt Gartner.

Gartner-pc-forsalj-q4-2013

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>