Ökad cyberkriminalitet i samband med stora idrottsevenemang
Hem Säkerhet Ökad cyberkriminalitet i samband med stora idrottsevenemang

Ökad cyberkriminalitet i samband med stora idrottsevenemang

Publicerat av: Redaktionen

Nu på söndag 12 september går det italienska F1 Grand Prix av stapeln.

Kaspersky-experter har därför analyserat flertalet webbplatser som erbjuder gratis streaming av tävlingarna.

Flera av dem visade sig dock vara utvecklade främst för att stjäla tittarnas bankuppgifter.

På många av webbplatserna var tittare tvungna att registrera sig och betala 1 USD för att fortsätta titta. Detta för att bedragarna skulle kunna stjäla betalkortsuppgifter. Denna typ av nätfiske är utbredd och anses vara en av de mest populära bland cyberkriminella.

Kaspersky-experter har även identifierat liknande nätfiskewebbplatser som erbjuder strömning av F1-tävlingar i bland annat Ryssland och Nederländerna.

  • Ökad cyberkriminalitet i samband med stora idrottsevenemangCyberkriminella använder stora sportevenemang som bete för att kunna stjäla användarnas pengar och uppgifter, kommenterar Tatyana Shcherbakova, säkerhetsexpert på Kaspersky. Vi observerade en liknande trend under OS. Eftersom många tittare är ivriga att se F1 missar de ofta att göra nödvändiga säkerhetskontroller av webbplatserna, vilket de cyberkriminella räknar med. Bedragare har utvecklat en mängd olika tekniker för att distrahera användarna och för att kunna stjäla deras uppgifter. Vi uppmanar fans att vara extra kritiska till webbplatser med lite för attraktiva erbjudanden.

För att undvika att bli offer för en bluff rekommenderar Kaspersky följande: 

  • Kontrollera webbplatsernas äkthet innan du anger personuppgifter och använd endast officiella webbplatser för att titta på sportevenemang. Dubbelkolla webbadressen och stavningen av företagsnamn.
  • Kontrollera länken innan du klickar dig vidare. Håll muspekaren över länken för att förhandsgranska URL:en och leta efter stavfel eller andra tveksamheter.
  • Använd en pålitlig säkerhetslösning, exempelvis Kaspersky Security Cloud, som identifierar skadliga bilagor och blockerar nätfiskewebbplatser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>