Ökad pc-försäljning under Q4 ger hopp om stabilare 2014
Hem Nyheter Ökad pc-försäljning under Q4 ger hopp om stabilare 2014

Ökad pc-försäljning under Q4 ger hopp om stabilare 2014

Publicerat av: Redaktionen

Det såldes 17,7 procent fler pc i EMEA under de tre sista månaderna 2013  jämfört med kvartalet innan. Såväl IDC som Gartner talar om stabilisering och optimisten kan hoppas på svag tillväxt inom vissa pc-segment.

Under 2013 års sista kvartal ökade pc-försäljningen jämfört med föregående kvartal i EMEA-regionen, enligt Gartner. Det är ett av flera tecken på att the bottom is nådd när det gäller den vid det här laget nästan två år långa raset i pc-försäljning. Visserligen innebar försäljningen under Q4 fortfarande en nedgång jämfört med motsvarande kvartal 2014, men jämfört med föregående kvartal köade försäljningen med 17,7 procent.

Förvånande nog skedde en betydande del av kvartalsökningen inom konsumentförsäljning, enligt Gartner. Det var framför allt hybrid-laptops och ultrabooks  som fick konsumenterna att lätta på lädret.

IDC ger en annan bild och säger att konsumentförsäljningen inom EMEA var fortsatt svag, och att det var företagens inköp under perioden som bidrog mest till periodens försäljning.

Men de båda analyshusen verkar överens om att marknaden nu verkar ha nått en något stabilare nivå, även om IDC-analytiker Rajani Singh använder formuleringen  ”relativ stabilitet”.

Ett tecken som stöder detta och till och med tyder på att vi kommer att kunna hoppas en svag ökning inom vissa pc-segment, är IDC:s rapport om hur företagens it-investeringar kommer att se ut i år. Där spås en ökning av klienthårdvara med drygt fyra procent.

Det finns alltså möjlighet att tolka framtiden som ljus, även om det nog inte skadar med en verklighetscheck här: såväl IDC som Gartner redovisar en nedgång i pc-försäljningen globalt under 2013 på tio procent, vilket innebär att volymerna motsvarade 2009 års försäljning.

Läs mer

Och vinnaren är … Lenovo

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>