Hem Nyheter Olika åsikter om teknik och sport

Olika åsikter om teknik och sport

Publicerat av: Redaktionen

Tekniken har smugit sig in i områden som generellt inte är förknippade med den.

Olika åsikter om teknik och sport 3Inom idrotten har tekniska innovationer blivit oumbärliga och de behövs i alltifrån att göra fysiska mätningar och visa resultat till att sköta tidtagningar och avgöra i svåra situationer. Men det finns ett starkt motstånd mot teknikens inverkan i vissa sporter. Det finns också en oro för att känslan i sport håller på att försvinna.

Stockholm i topp 3

Teknik som mäter alltifrån rörelseutveckling, hjärtslag och syreupptagning används av de flesta idrottare på elitnivå. Det är till stor hjälp för både tränare och idrottare för att se hur de kan maxa sin prestation, utvecklas och bli bättre. Stockholm är det tredje största centrumet för sportteknik i Europa och nyligen lanserades ett nytt projekt för att fokusera mer på sportinnovation. Sveriges Olympiska Akademi, som grundades av Sveriges Olympiska Kommitté, KTH, Karolinska Institutet och Handelshögskolan, har startat programmet SOA Spin Accelerator Sweden tillsammans med organisationen HYPE Sport Innovation. Programmet ska främja utvecklingen av nya lösningar som ska få motionärer och idrottare på alla nivåer att nå sin fulla potential. Detta hoppas inte bara att skapa bättre idrottsmän utan också leda till att människor blir sundare och friskare.

Påverkar spelet

Tekniken och lösningarna som används för att mäta individuella fysiska prestationer har inte mötts av kritik på samma sätt som de som används i själva sporten. Domarsystemet VAR, som framför allt används inom fotboll och ishockey, har kritiserats hårt. Första gången det användes i internationella fotbollssammanhang var under herrarnas VM i Ryssland 2018. Där var det få gånger som domarna valde att använda systemet, och det fyllde sin funktion. Den positiva upplevelsen ledde till att VAR från och med i år kommer att användas i samtliga UEFA-turneringar. Det kommer att användas i både kval- och huvudspelet i Champions League, som Manchester City är förhandsfavoriter att vinna med oddsen 5.00 enligt en sökning på orden fotboll odds Betfair.

Men det finns exempel när VAR inte fungerar. Under damernas VM i Frankrike tidigare i år användes VAR flera gånger och det skapade ett stort missnöje. Syftet med VAR är att det ska komplettera huvuddomaren. Under dam-VM användes VAR i nästan varje match och flera gånger felaktigt. Domarna började peka på millimeter-fel, exempelvis att en målvakt hade en bit av skon för nära strafflinjen. I en match mellan Norge och Australien stördes spelet flera gånger på grund av VAR-bedömningarna och medias rubriker beskrev teknikkaoset istället för det faktum att det var det mest följda dammästerskapet någonsin.

En balansgång

Huruvida VAR-kaoset i Frankrike berodde på oerfarenhet eller teknikens intrång är värt att diskutera. Det är däremot inte första gången frågan har lyfts. Exempelvis har cyklisternas användning av wattmätare kritiserats för att det skapar en för taktisk cykling istället för en som är baserad på känsla. Det här minskar spänningen i tävlingarna och lagen har anklagats för att vara maskiner istället för passionerade idrottsmän.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>