Omen Technologies erhåller Vinnova-finansiering för AI-baserad cybersäkerhet i fordonsmiljö
Hem NyheterAI Omen Technologies erhåller Vinnova-finansiering för AI-baserad cybersäkerhet i fordonsmiljö

Omen Technologies erhåller Vinnova-finansiering för AI-baserad cybersäkerhet i fordonsmiljö

Publicerat av: Redaktionen

Omen Technologies, en snabbväxande leverantör av AI cybersäkerhetslösningar för uppkopplade fordon meddelar idag att man erhållit Vinnova-finansiering som kommer att leda till vidareutveckling av bolagets lösning för cybersäkerhet i uppkopplade fordon.

Omen Technologies erhåller Vinnova-finansiering för AI-baserad cybersäkerhet i fordonsmiljö

Teamet på Omen Technologies / Bild: Omen Technologies

Projektet, som löper över 12 månader inom ramen för Vinnovas utlysning ’Cybersäkerhet för avancerad industriell digitalisering’, drivs som ett konsortium bestående bland annat av Omen Technologies, Clavister, BAE Systems Hägglunds, och Bron Innovation, och syftar till att utveckla avancerad AI-baserad detektering av cyberattacker mot fordon.

I takt med att fordon blir alltmer digitaliserade ökar sannolikheten för cyberattacker som därmed sätter både fordon och hela samhällen i risk. Omen kommer att vidareutveckla sin innovativa analysplattform genom att,  tillsammans med projektkonsortiet, utveckla och implementera AI-baserade metoder för att förhindra attacker och upptäcka avvikelser i kommunikationsmönster mellan olika fordonssystem, oavsett om kommunikationen sker över Internetprotokoll (IP) eller CAN-bus.

De fyra organisationerna kommer att samarbete för att demonstrera att modern forskningsbaserad och datadriven teknik praktiskt kan användas för att utrusta uppkopplade fordon med effektiva system för att identifiera skadliga försök att ta kontroll över fordonets system eller för stöld av känslig information. Finansieringen från Vinnova uppgår till ca 4 MSEK.

Wissam Aoudi, vd för Omen Technologies kommenterar.

– Detta är en viktig milstolpe för Omen och det är oerhört glädjande att Vinnova väljer att finansiera detta projekt. Att skydda samhället och våra uppkopplade fordon är och kommer vara kritiskt framöver. I en framtid där vi med stor sannolikhet kommer att omges av självkörande teknik, kommer cyberattacker mot fordon kunna leda till oerhörda konsekvenser. Detta utvecklingsprojekt drivs som ett rent svenskt projekt, vilket i sig påvisar den höga innovationskapacitet vi har i Sverige, men kommer kunna ge ett kommersiellt avtryck utanför landets gränser.

David Storek, styrelsordförande på Omen och business coach på Chalmers Ventures kommenterar.

– Det är jättespännande att Clavister och Vinnova ser den enorma potentialen i vår unika lösning som tacklar cybersäkerhetsutmaningen lokalt i fordonet. Våra patenterade algoritmer behöver ingen uppkoppling till molnet och undviker därmed behovet av kryptering av terabytes av sensordata för varje bil. Samhällets nästa energiutmaning kommer annars bli alla dessa miljoner uppkopplade fordon och IoT system som behöver skicka oändligt med krypterad sensordata till molnet bara för att skydda systemet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>