Omstruktureringen av spelmarknaden snart klar
Hem Trender Omstruktureringen av spelmarknaden snart klar

Omstruktureringen av spelmarknaden snart klar

Publicerat av: Redaktionen

Med drygt en månad kvar på året har arbetet för att strukturera om den svenska spelmarknaden gått in i en ny fas.

Omstruktureringen av spelmarknaden snart klarFrån och med den 1 januari kommer spelmarknaden online att öppnas upp för såväl utländska som svenska aktörer, och statens spelmonopol kommer att gå i graven. Efter en omfattande spelutredning och flera rundor i riksdagen röstade nästan alla partier i somras för lagändringen. I augusti öppnade Lotteriinspektionen, som om några veckor kommer att ombildas till Spelinspektionen, ansökan om spellicenser och flertalet spelaktörer var snabba med att skicka in sina ansökningar.

Tryggare spelmarknad

En av huvudfaktorerna till varför man behövde förnya den svenska spellagen var att man behövde öka säkerheten för spelarna. Statens monopol har sedan internetspelens uppkomst egentligen bara funnits på pappret, och utländska som svenska spelföretag har kunnat erbjuda spel på den svenska marknaden från ett annat land. Detta har i sin tur inneburit att majoriteten av spelsajterna på nätet har erbjudit sina tjänster skattefritt och utan närmare övervakning. Efter regleringen kommer detta inte längre att vara möjligt. Alla spelaktörer kommer att likställas och måste ansöka om en licens, samt betala en vinstskatt på 18 procent, för att få erbjuda sina tjänster över huvud taget. Utöver det måste de uppfylla och följa särskilda krav som är satta för att göra spelmarknaden tryggare och mer rättvist. Dessa innefattar bland annat en omsorgsplikt över spelarna och måttlighet när det kommer till bonuserbjudanden och marknadsföring.

Ökar konkurrensen 

Enligt de senaste mätningarna har speltillväxten i Sverige ökat jämfört med förra året. Detta är i motsättning till vad många trodde när den nya spellagen röstades igenom. Man förväntade sig att se ett minskat spelande och ett minskat antal nya spelsajter, men det har istället blivit tvärtom. Under året har nya konceptsajter som Duelz dykt upp där man inte bara spelar de klassiska spelen, utan även spelar mot andra spelare i ett spel runt i kring utbudet.

Trots att det kommer att bli mer krävande att erbjuda spel online, kommer de nya reglerna att leda till en högre standard och en bättre spelmarknad. Systemet är samtidigt inget nytt och man har hämtat inspiration, och sett resultaten, från andra länder.

Internationellt system

Idéen om ett licenssystem är hämtat från andra länder runt om i Europa. Den svenska regeringen har framför allt tittat på hur spelmarknaden i Danmark ser ut. För några år sedan infördes ett liknande licenssystem som det som kommer att börja gälla vid nyår och det har banat vägen för en marknad som både är bättre och säkrare. Spelaktörerna är seriösa och staten får in skattepengar. Detta har resulterat i att 90 procent av allt spelande sker genom säkra kanaler och samma resultat hoppas man nu uppnå i Sverige.

För spelarna är de nya reglerna endast positiva och det är inte ens säkert att de nya ändringarna kommer att märkas. Vissa spelsajter uppfyller redan de nya kraven om exempelvis avstängningsknappar, spelansvar och registreringskrav, eftersom de även är verksamma i länder som Danmark och Storbritannien.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>