Oracle lanserar Java 18
Hem Säkerhet Oracle lanserar den senaste versionen Java 18

Oracle lanserar den senaste versionen Java 18

Publicerat av: Redaktionen

Ny utgåva ger tusentals förbättringar av prestanda, stabilitet och säkerhet samt nio JDK-förbättringsförslag

 Oracle meddelade i dag att Java 18 – den senaste versionen av världens främsta programmeringsspråk och utvecklingsplattform – har släppts.

Oracle lanserar Java 18

Georges Saab

Java 18 (Oracle JDK 18) ger tusentals förbättringar av prestanda, stabilitet och säkerhet samt nio förbättringar av plattformen som ökar utvecklarnas produktivitet ännu mer.

Den senaste Java-utvecklingssatsen (JDK, Java Development Kit) innehåller uppdateringar och förbättringar med nio JDK-förbättringsförslag (JEP, JDK Enhancement Proposal). Förslagen består av möjligheten att lägga till kodfragment i Java API-dokumentation (JEP 413) vilket förenklar tillägget av exempelkällkod i API-dokumentation och enkla webbservrar (JEP 408) för prototyper och testning. Utvecklare kan utforska de två inkubatormodulerna vektor-API:t (JEP 417) och API:t för främmande funktioner och minnen (JEP 419) samt förhandsgranskningsfunktionen för mönstermatchning för Switch (JEP 420).

”Lanseringen av Java 18 visar att Oracle vill fortsätta ge företag och utvecklare snabbare åtkomst till förbättringar med lanseringstakten på sex månader”, säger Georges Saab, vice vd för utveckling, Java Platform Group, Oracle. ”Vi fortsätter att göra tekniska investeringar som förbättrar prestanda, stabilitet och säkerhet för implementeringarna av Java SE-plattformen och Java Development Kit.”

”Java-utvecklare vill ha se fortsatta innovationer med moderna programmeringsspråkfunktioner, förbättringar av utvecklarupplevelserna, molnhanterade tjänster och stabilitet”, säger James Governor, Principal Analyst på RedMonk. ”Med Java har Oracle en konsekvent versionstakt på sex månader och uppfyller kraven. Det bidrar till att hålla Java relevant för moderna applikationer och arbetsbelastningar.”

Skynda på införandet av Java i molnet

Oracle har nyligen infört Java Management Service (JMS) – en ny inbyggd tjänst för Oracle Cloud Infrastructure (OCI) som hjälper dig att hantera Java-exekveringsmiljöer och -applikationer lokalt eller i ett moln. JMS levererar den information som behövs för att hantera Java-distributioner inom hela företaget. Java Management Service ingår i OCI-arbetsbelastningar och för Java SE-prenumeranter.

Java 18 är resultatet av den senaste Java-utgåvan som skapats under sex månader och ett omfattande samarbete mellan Oracle-tekniker och andra Java-utvecklare från hela världen via OpenJDK-projektet och Java Community Process (JCP). Samarbetet har gett upphov till flera nyheter samtidigt som utgåvan levererar kontinuerliga prestanda, stabilitet och säkerhetsförbättringar som ökar Javas spridning i alla organisationer och branscher i alla storlekar.  De största ändringarna i Java 18 är:

Uppdateringar och förbättringar av bibliotek

  • JEP 400: UTF-8 som standard – UTF-8 är standardteckenuppsättningen i standard-API:erna för Java. Med den här ändringen fungerar API:er som är beroende av standardteckenuppsättningen konsekvent i alla implementeringar, operativsystem, språkkonventioner och konfigurationer.
  • JEP 408: Enkel webbserver – Ett kommandoradsverktyg och API för att starta en minimal webbserver som endast hanterar statiska filer. Det här verktyget är användbart för prototyper, ad hoc-kodning och testningsändamål, särskilt i utbildningssammanhang.
  • JEP 416: Omimplementera kärnspeglingen med metodreferenser – Omimplementerar java.lang.reflect.Method, konstruktorn och fält utöver metodreferenserna för java.lang.invoke. Genom att göra metodreferenserna till den underliggande speglingsmekanismen minskar kostnaden för underhåll och utveckling för API:erna för både java.lang.reflect och java.lang.invoke.
  • JEP 418: Tjänsteleverantörsgränssnitt för internetadressuppslagning – Definierar ett tjänsteleverantörsgränssnitt för värdnamn och adressuppslagning så att java.net.InetAddress kan använda andra matchningar än plattformens inbyggda matchning.
Verktyg
  • JEP 413: JEP-kodfragment i Java API-dokumentation – Introducerar taggen @snippet för JavaDoc-standarddeldokument för att förenkla inkluderingen av exempelkällkod i API-dokumentation.

Förhandsgranskning och inkubatorer för senare versioner av JDK

  • JEP 417: Vektor-API (tredje inkubatorn) – Ger utvecklare ett API som på ett tillförlitligt sätt drar nytta av CPU-arkitekturer som tillhandahåller skalbara vektortillägg. Detta leder till överlägsen prestanda jämfört med likvärdiga beräkningar för icke-utökade processorer.
  • JEP 419: API för främmande funktioner och minnen (andra inkubatorn) – Gör det möjligt för Java-program att samverka med kod och data utanför Java-körningen. Genom att effektivt anropa främmande funktioner (dvs. kod utanför JVM) och genom att på ett säkert sätt få åtkomst till främmande minnen (dvs. minnen som inte hanteras av JVM), gör API:t att Java-program kan anropa ursprungliga bibliotek och bearbeta ursprungliga data utan bärckligheten och fallgroparna i JNI.
  • JEP 420: Mönstermatchning för Switch (andra förhandsgranskningen) – Förbättrar Java-programmeringsspråket med mönstermatchning för switch-uttryck och -satser, tillsammans med tillägg till mönsterspråket. Om du utökar mönstermatchningen till switch kan ett uttryck testas mot ett antal mönster, var och en med en specifik åtgärd, så att komplexa dataorienterade frågor kan uttryckas på ett kortfattat och säkert sätt.

Framtida granskning av Java-program

  • JEP 421: Ta slutförandet för borttagning ur bruk – Slutförandet är som standard aktiverat, men kan avaktiveras för att underlätta testning. I en kommande utgåva ska det avaktiveras som standard och i en senare version tas det bort. Användare av bibliotek och applikationer som är beroende av slutförandet bör överväga att migrera till andra resurshanteringstekniker, till exempel satsen try-with-resources och rensare.

Stöd för Java-kunder

Oracle Java SE-prenumerationen är ett förutsägbart användningsbaserat erbjudande som ger kunderna förstklassigt stöd, åtkomst till GraalVM Enterprise och Java Management Service samt möjligheten att uppgradera i samma takt som verksamheten. Prenumerationen hjälper IT-organisationerna att hantera komplexa frågor, hålla nere kostnaderna och minska säkerhetsriskerna.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>