Hem Nyheter Oracles Sverigechef: Molnet enda vägen till framgång

Oracles Sverigechef: Molnet enda vägen till framgång

Publicerat av: Redaktionen

Ett av budskapen under Oracles konferens OpenWorld i San Francisco är att företag som inte satsar på molntjänster riskerar att bli akterseglade.

Oracles Sverigechef: Molnet enda vägen till framgång 3

Carl Frögelius. Sverigechef för Oracle

I en intervju med IT-kanalen säger Sverigechefen Carl Frögelius att spjutspetsprodukter framöver inte kommer att kunna levereras på andra sätt.

Oracle en stabilitet och finansiell styrka, ett företag som lägger otroligt mycket pengar i forskning och utveckling. Samtidigt har man styrka i att kunna förflytta sig och göra nya saker. Oracle är ett företag som man kan lita på för framtiden. Säkerhet är en konkurrensfördel för företag och då måste man ha leverantörer som är säkra.

– Förmågan att förändra sig hör till de viktigaste faktorerna för att vi ska kunna vara framgångsrika och det är något som jag tycker vi har lyckats med.

Det säger Carl Frögelius. Sverigechef för Oracle när IT-kanalen får ett samtal med honom under konferensen OpenWorld i San Francisco.

Som exempel på dessa förändringar nämner han utökade samarbeten med företag som Microsoft och VMware.

– Har kunderna produkter, exempelvis en databas från Microsoft som ligger i Azure eller AWS måste vi ju ha system som innebär att olika molntjänster kan samarbeta.

– En viktig nyhet inom detta område gäller vårt samarbete med Microsoft där man kan lägga sin Oraclelast i Oracle Cloud och Microsoftlast i Azure.

Mellan datacentren som är lokaliserade på samma fysiska plats finns en snabb nätverkskoppling vilket innebär att kundupplevelsen blir att systemen ses som en enhet.

– Det är faktiskt en stor nyhet som inte uppmärksammats så mycket. Vi samarbetar även med VMware kring en modell där man kan lägga upp VMware last i vårt moln.

Hur ser det ut på den svenska marknaden? Finns det några områden där ni ser tillväxtpotential för era produkter?

– Ja, ett område som vi tittar på nu gäller den tillverkande industrin där man ser både uppgångar och nedgångar. I tider när de behöver öka eller minska sin produktionskapacitet kan det vara en fördel att använda sig av molntjänster där man bara betalar för vad man verkligen använder i stället för att ha stora fasta kostnader.

Oracles Sverigechef: Molnet enda vägen till framgång 4Oracle ser även stor potential på den offentliga sektorn som tidigare dragit sig för att utnyttja molntjänster på grund av säkerhet. Detta är något som de andra nordiska ländernas offentliga sektor satsat på i större utsträckning jämfört med Sverige.

– Jag skulle säga att det är just säkerhetsaspekterna som borde vara ett skäl att satsa på molntjänster. En fördel för oss inom säkerhetsområdet är att vi har kontroll på hela kedjan, både när det gäller operativsystem och databaser vilket innebär en konkurrensfördel för Oracle.

Oracle har ju med sig ett antal kunder till OpenWorld i San Francisco. Vad är det för behov som du hör från dessa?

– Ett intressant fall rör en större kund som berättar att de planerar att stänga sina egna datacenters inom ett par år och i stället gå över till molntjänster. Det är bara ett exempel i raden på kunder som haft sådana funderingar under de senaste åren man nu äntligen tagit beslut om att genomföra planen. Det är inte alla leverantörer som har förmågan att kunna leverera tillräcklig datakraft men vi ser nu en stor tillväxt när det gäller stora anläggningar för molntjänster runt om i världen. Plötsligt är det möjligt på ett helt annat sätt än tidigare att kunna utnyttja molntjänster inom artificiell intelligens, analytics, big data och beslutsstöd.

Vad är det du som Sverigechef för Oracle ser för utmaningar inför det kommande året?

Hos kunderna ser vi behovet av att göra en transformering mot cloud och vår uppgift är att försöka få ihop detta och för att det ska hända måste vi mötas någonstans. Det handlar om en lång process men den viktigaste delen är att mötas och visa på vår förmåga, något som gäller både för oss och våra partners. Våra partners sitter med en massa kunskap och möjlighet att hjälpa kunder som använder sig av andra produkter än Oracles. Många konkurrenter fungerar ju som en del av vårt ekosystem och här spelar partners en viktig roll för att utveckla sammanhållande system för våra kunder.

Vad tycker du är viktigast för besökare på OpenWorld att ta med sig hem?

Jag tror att många får med sig underlag för en strategi för hur man inom en månad eller kanske några år kunna konsumera allt i form av cloudtjänster. Många har inte konkreta planer för detta efter det här eventet inser man nog att det är dags att konkretisera sådana planer eftersom produkter som är i framkant inte kommer att kunna levereras på andra sätt.

Läs mer om Oracle: Fruktbart samarbete mellan Arrow och Oracle

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>