Hem Säkerhet Oro för säkerheten bromsar övergång till publika molntjänster

Oro för säkerheten bromsar övergång till publika molntjänster

Publicerat av: Redaktionen

Övergången till publika molntjänster har gått snabbt men bromsas enligt en ny undersökning av en oro för säkerheten.

Oro för säkerheten bromsar övergång till publika molntjänster 3I den globala studien genomförd på uppdrag av Barracuda Networks säger sju av tio medverkande företag att säkerhetsfrågan är ett hinder för att de snabbare ska gå över till publika molntjänster. Tre av fyra medverkande (75 procent) uppger också att de redan blivit utsatta för cyberattacker i sin publika molnmiljö.

I genomsnitt uppger de medverkande att de i dag har 45 procent av sin IT-infrastruktur i det publika molnet. Samtidigt förväntas den andelen stiga till 76 procent under den närmast femårsperioden. Oron för otillräcklig säkerhet tycks samtidigt bromsa en ännu snabbare övergång.

Molnet är det nya nätverket

​Studien bekräftar bilden av att många organisationer ser fördelarna med publika molntjänster och att övergången till molnet fortsätter. En stor andel har samtidigt drabbats av angrepp och det finns en oro för bristfällig säkerhet i den publika molnmiljön.

– När molnmiljön på många sätt blivit det nya nätverket behöver säkerheten matcha förändrade behov och utmaningar sett till infrastruktur, applikationssäkerhet och förmågan att stå emot cyberattacker. Vi vet att det går att skapa en säker, flexibel och användarvänlig molnmiljö men kunskapen måste höjas både i små och stora organisationer, säger Peter Gustafsson, ansvarig för IT-säkerhetsföretaget Barracuda Networks verksamhet i Norden.

SD-WAN på frammarsch

​I undersökningen uppger 23 procent att deras organisation infört en SD-WAN-lösning (Software-Defined Networking – Wide Area Network) men ytterligare 51 procent uppger att de planerar att införa SD-WAN inom det närmaste året. En SD-WAN-lösning innebär fördelar som bättre nätverkssäkerhet, anslutbarhet, flexibilitet och kostnadseffektivitet.

– Studien bekräftar att många företag ser möjligheterna med SD-WAN, inte minst när det gäller att snabbt och säkert flytta sin IT-miljö till molnet. I Sverige ser vi att ökad flexibilitet och hög stabilitet är särskilt viktiga argument för ett införande av SD-WAN, kommenterar Peter Gustafsson.

Den nya globala studien bygger på svar från 750 IT-ansvariga i organisationer av olika storlekar verksamma inom en rad olika branscher.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>