Österrikiska next layer framtidssäkrar nätet med Smartoptics öppna linjesystem

Next layer, en österrikisk ISP och CSP, utökar kapaciteten och framtidssäkrar sitt nätverk för 400G med Smartoptics DCP-M40.

Österrikiska next layer framtidssäkrar nätet med Smartoptics öppna linjesystem 1
Georg Chytil CEO next layer

Det öppna linjesystemet erbjuder samma funktionalitet som en aktiv WDM-lösning men utan dess komplexitet och höga instegskostnader.

next layer har under en längre tid använt Smartoptics certifierade transceivrar i sitt fiberoptiska nät. För att öka kapaciteten i nätet och befästa positionen som Österikes bäst anslutna IP-nät, bestämde sig ISP:n 2018 för att uppgradera nätet till 100G. Målet var att göra detta utan att behöva öka komplexiteten.

next layer valde Smartoptics Open Line System, DCP-M40, en lättanvänd lösning som opererar helt i det optiska lagret av nätet.

– Vi försöker alltid att undvika komplexitet och att göra saker svårare än de är. Ju komplexare system desto mer problem brukar det innebära. En lösning som gör precis vad den ska göra och som är så enkel och samtidigt effektiv som den Smartoptics kunde erbjuda var det perfekta svaret för oss, berättar Rene AVI, CTO på next layer.

Idag drar next layer och företagets kunder nytta av vad som ser ut som en fiberanslutning per transceiver, men som i själva verket erbjuder 40 våglängder per fiber, till ett konkurrenskraftigt pris

– De flesta lösningar för att öka kapaciteten i nätet kräver en relativt hög grundinvestering. Smartoptics öppna linjesystem är helt skalbar vilket innebär att vi betalar allt eftersom våra behov växer. Det gör hela lösningen till en smart investering, kommenterar Georg Chytil, VD på next layer.

Med fokuset riktat mot 400G-utrullningen som förväntas påbörjas under 2020, förbereder sig next layer för att dra nytta av den nya bandbredden. Smartoptics lösning stödjer den ökade kapaciteten och en uppgradering av systemet förväntas vara lika enkel som att ersätta befintliga transceivrar med nya med stöd för den nya standarden.

– Vi vill göra det enkelt för våra kunder att hålla sig i framkant av den tekniska utvecklingen. Vi är övertygade om att vårt öppna linjesystem enkelt kan uppgraderas för att ge stöd för 400G, något som både förlänger livslängden och ökar värdet av investeringen, säger Magnus Grenfeldt, VD på Smartoptics.