Hem Säkerhet Över 100 000 nya Coronarelaterade riskabla webbplatser

Över 100 000 nya Coronarelaterade riskabla webbplatser

Publicerat av: Redaktionen

De senaste veckorna har mer än 100 000 webbplatser med namn som innehåller ”Corona”, ”Covid” och ”Virus” registrerats runt om i världen.

Över 100 000 nya Coronarelaterade riskabla webbplatser 3IT-säkerhetsleverantören Palo Alto Networks vill nu uppmärksamma att många av dessa domäner är farliga att besöka. Ironiskt nog kan de sprida virus!

Det är visserligen långt ifrån alla av de 100 000 nya domänerna som går till webbplatser som är farliga, men en del används för att locka användare till en hemsida där det finns skadliga virus. Det kan alltså vara tillräckligt att gå in på sidan för att den egna datorn eller mobilen ska drabbas av ett intrång som kan leda till att lösenordsuppgifter eller kreditkortsnummer stjäls.

Palo Alto Networks har även sett en rad andra exempel på hur olika hackare använder viruspandemin för sina egna syften. Bland annat skickas det nu många e-postmeddelanden med farliga länkar och bilagor. Meddelanden som försöker väcka intresse genom rubriker som ”Latest corona-virus updates” och ”Warning! Corona virus”. De farliga bifogade filerna har namn som ”Coronavirus COVID-19 update.xlsx” och ”covid19.ZIP”.

Flera mobilappar för Android som sägs ge information om pandemin har även lanserats – men ger i själva verket hackare full tillgång till användarnas mobiler. Hackare kan sedan till exempel kryptera innehåller på mobilen och kräva lösensumma för att avkryptera den.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>