Hem Nyheter Övergång till molnbaserade tjänster kan minska koldioxidutsläppen med 60 miljoner ton per år

Övergång till molnbaserade tjänster kan minska koldioxidutsläppen med 60 miljoner ton per år

Publicerat av: Redaktionen

Ny undersökning från Accenture visar att företag kan uppnå stora ekonomiska och miljömässiga fördelar genom en övergång till molnbaserade tjänster.

Övergång till molnbaserade tjänster kan minska koldioxidutsläppen med 60 miljoner ton per år 3En övergång till molnet kan minska de totala IT-utsläppen med 5,9 procent, eller nästan 60 miljoner ton koldioxid globalt per år, enligt en ny rapport från Accenture. Den minskningen skulle motsvara utsläppen från 22 miljoner bilar.

Rapporten – The Green Behind the Cloud – är baserad på Accentures erfarenhet av att hjälpa hundratals stora företag världen över att migrera verksamheter till molnet. Rapporten beskriver hur företag kan uppnå maximalt värde från miljövänlig användning och drift av molntjänster, oavsett var de befinner sig på sin digitaliseringsresa.

Dagens företag har ett stort ansvar att lösa socioekonomiska utmaningar och arbeta mot mer ansvarsfulla och hållbara arbetsmetoder, samtidigt som kraven på lönsamhet kvarstår.

I en tidigare rapport från Accenture, Accenture Strategy-UNGC study, framgick att 59 procent av tillfrågade företagsledare säger att de använder koldioxidsnål och förnybar energi i sin verksamhet idag, och att 44 procent ser en koldioxidneutral framtid för sitt företag. Dessutom ser två tredjedelar teknologier som molnbaserade tjänster som kritiska faktorer för att påskynda förändringar och förverkliga dessa åtaganden.

”Hållbara molnbaserade tjänster kan leverera värde både för aktieägare och samhälle genom att minska kostnader och koldioxidutsläpp”, Josefine Olsson, Europe Lead for Future Tech på Accenture. ”Dessutom kan koldioxidminskningen som uppnås genom en övergång till molnet verkligen bidra till kampen mot klimatförändringar och skapa ny innovation, vilket i slutändan leder till såväl en grönare balansräkning som en grönare planet.”

Förutom betydande miljöfördelar ger hållbara molnlösningar viktiga ekonomiska fördelar. Accentures analys visar att 30–40 procent av de totala kostnaderna kan sparas genom en övergång till molnet. Dessutom ger det företag en större flexibilitet, genom bättre server-kapacitet och mer energieffektiv infrastruktur. Enligt rapporten kommer de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med moln-tjänster att variera beroende på tre nyckelfaktorer: valet av molnleverantör, ambitionsnivå för molnoptimering och mängden hållbara molnbaserade lösningar.

”Många företag flyttar till molntjänster eftersom det ger både innovation och kostnadsbesparingar, och hållbarhet måste också ses som en primär drivkraft”, säger Jens Lidholm, Nordic Cloud Lead and Managing Director på Accenture. ”Det finns dock ingen generisk strategi för hållbara molnbaserade tjänster. Företag måste ta beslut kring migrering, design och teknologi, vilket direkt kommer att avgöra hur hållbara lösningarna är, och vilka fördelarna blir.”

I rapporten har Accenture identifierat tre ambitionsnivåer för företag som vill arbeta mot en övergång till molnbaserade tjänster.

• strategiska migreringar utan större design-förändringar

• tillämpning av hållbar programvaruteknik

• applikations-optimering för “fabric of the cloud”

Accentures analys visar att en övergång till molnet kan minska koldioxidutsläppen med mer än 84 procent jämfört med konventionell infrastruktur. Minskningen kan förbättras ytterligare – med upp till 98 procent – genom att utforma applikationer specifikt för molnet. För att mäta företagens aktuella koldioxidutsläpp och ge rekommendationer för att minska klimatavtryck, tillhandahåller Accenture en så kallad ”Green Cloud Advisor-modul” som en del av myNav-plattformen. Målet är att hjälpa kunder att öka sina hållbara investeringar genom molnbaserade lösningar.

Accentures nya rapport publiceras kort efter att företaget tillkännagav lanseringen av ”Accenture Cloud First” med tillhörande investering på 3 miljarder dollar under tre år för att hjälpa kunder i alla branscher att övergå till molnbaserade tjänster.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>