Palo Alto Networks kramar kanalen

Kaja Narum, sverigechef Palo Alto Networks
Kaja Narum, sverigechef Palo Alto Networks.

Det finns ingen som växer snabbare inom nätverkssäkerhet. Palo Alto Networks skenar med 60 procent per år. Sverigechefen Kaja Narum pekar på höga marginaler som ett skäl. Och så förträffliga produkter förstås …

Fredrik Hökegård på återförsäljaren Radpoint tvekar inte. Palo Altos samarbete med VMware, som presenterades i slutet av förra året är avgörande.

– Det har ju inte funnits någon lösning tidigare för att hantera säkerhet i trafiken som sker inom ett datacenter. Nu gör det det, konstaterar han.

IT-Kanalen träffar honom och tillverkarens marknadsdirektör René Bonvanie på Palo Altos svenska kontor i Stockholm city. Det är nämligen dags för en av årets fyra partnerträffar. René Bonvanie sitter i bolagets ledning i USA och brukar inte delta på den här typen av evenemang i Sverige. Men idag har de en stor nyhet att förmedla. Och den stora nyheten är att Palo Alto och VMWare har ingått ett partnerskap som innebär att de får ett rejält försprång i datacentermiljöer mot sina konkurrenter som Cisco, Juniper och Check Point.

Rene förklarar:

– Det vi kan göra i datacentret med den nya lösningen är bara möjligt om man har fått jobba tillsammans med VMware under utvecklingen. Vi har varit tvungna att se trafiken från insidan, kan man säga, eftersom det inte finns de vanliga nätverksparametrarna som IP-adresser, förklarar han.

Palo Alto Networks / fakta

Erbjudande: Lösningar för nätverkssäkerhet hos medelstora och stora organisationer
Antal kunder: 14 500 i 120 länder.
Tillväxt: Försäljningen ökade med 55 procent 2013. Kundstocken har växt med 1 000 kunder per kvartal de senaste två åren. Men ännu redovisar företaget negativt resultat.
Antal anställda: 1 200 globalt, 5 i Sverige.
Övrigt: Palo Alto Networks grundare och CTO Nir Zuk var med och byggde upp Check Point Software. Bolaget noterat på NYSE sedan 2012

Och det är det de facto bara Palo Alto Networks som har gjort.

I pressmeddelandet formuleras resultatet så här: ”Företagens integrerade lösning gör det möjligt att använda VMware NSX nätverksvirtualiseringsplattform för att automatisera användningen av Palo Alto Networks nästa generations nätverkssäkerhet i virtualiserade datacenter.”

I klartext innebär det att det blir enkelt att hantera säkerhetsaspekter i en virtualiserad datacentermiljö utan att behöva betala en kostnad i form av lägre prestanda, enligt René Bonvanie.

Och det ger leverantören ett försprång. Åtminstone i VMware-miljöer.

Bland USA:s snabbast växande

Försprång är för övrigt ett begrepp som ganska väl beskriver tillverkarens position överlag. De är en av några få leverantörer som visar någon substantiell tillväxt av aktörerna inom nätverkssäkerhet. Enligt IDC:s siffror för förra årets andra kvartal ökade dominanten Check Point med fyra procent, Cisco stod still och Juniper backade med nästan 19 procent.

Palo Alto finns med på den nyligen presenterade sammanställningen av USA:s snabbast växande teknikbolag från Deloitte. Tillverkarens genomsnittliga årliga omsättningsökning ligger på drygt 60 procent enligt den.

Post Comment