Hem Produkt NyheterKamerorPanasonic Panasonic lanserar KAIROS – nästa generations plattform för live-videoproduktioner

Panasonic lanserar KAIROS – nästa generations plattform för live-videoproduktioner

Publicerat av: Redaktionen

Panasonic presenterar i dag KAIROS, den senaste generationen av IT/IP-live-videoproduktionsplattformar.

Panasonic lanserar KAIROS – nästa generations plattform för live-videoproduktioner 3KAIROS blir tillgängligt i september och är skapat för att förbättra kvaliteten och produktiviteten i live-videoproduktioner och videostreamingtjänster för tv-produktionsbolag och evenemangsproducenter inom till exempel sportevenemang och konserter.

KAIROS är fritt från de begränsningar som följer med traditionell hårdvara. Plattformen är baserad på open software, vilket betyder att plattformen kan virtualisera de olika komponenterna i ett programgenomförande som utförs i realtid. KAIROS kan placeras centralt i en produktion, varifrån den kan fånga upp feeds från flera källor och till exempel sända ut dem till en stor mängd projektorer, skärmar och LED-videoväggar. KAIROS körs på en CPU- och GPU-arkitektur, vilket möjliggör en extremt låg systemfördröjningstid på bara en bildsekund, samtidigt som utmärkt systemflexibilitet och skalbarhet säkras.

KAIROS är inte bara kompatibelt med basbandsignaler som SDI, men också en mängd andra video in- och utgångar, inklusive ST 2110 och NDI®. KAIROS stöder fullt ut den senaste IP-teknologin och hjälper med att realisera fjärrproduktion av live-video. Plattformen stöder också PTP-synkronisering (Precision Time Protocol), som gör det möjligt att spela in live-video och fånga atmosfären från sporthändelser och konserter i live-filmerna.

KAIROS sätter också en ny standard för användarvänlighet med KAIROS Creator – ett intuitivt och väldesignat grafiskt användargränssnitt (GUI). Inuti gränssnittet kan KAIROS administrera ett obegränsat antal videolager, ME:er eller nycklar likt konventionella hårdvaruplattformar, medan canvas-skärmarna inte är hämmade av varken upplösning eller format.

Panasonic har också skapat en dedikerad hårdvarupanel – KAIROS Control – som stöder fjärrproduktion, då både KAIROS Creator och KAIROS Control-siter kan lägga till ett nätverk där en operatör eller ingenjör behöver vara. Kontrollpanelen är dessutom enkel att använda och låter användaren tilldela handlingar, vilket möjliggör platssparande videoproduktion.

För att dra fördel av det snabbt utvecklande broadcast-mjukvaru- och hårdvaruekosystemet har Panasonic upprättat ett program som heter KAIROS Aliance Partners. Genom detta program kommer Panasonic att etablera KAIROS som de facto-standarden för nästa generations videoproduktionsplattformar. Utöver att fungera med Panasonics egna kända kamerasystem, projektorer och skärmar, kommer programmet integrera och länka till andra partnerprodukter. Med hjälp av systemet främjar Panasonic det nya konceptet Smart Live Production, och KAIROS spelar här en central roll i att öka kreativiteten.

KAIROS-plattformens centrala funktioner:

1. Tillåter flexibel kombination av en mängd olika input- och output-gränssnitt, till exempel ST 2110, NDI och SDI, med en rad olika videoformat.

 • Stöder fullt ut basbandsignaler (12G/3G/HD-SDI, HDMI, Display Port) och IP-paket (ST 2110, NDI, RTP).
 • Ett obegränsat antal in- och utgångar kan anslutas. Tillåter samma multi-input-handling som när en extern router används.
 • Upp till 32 ingångar och 16 oberoende utgångar kan användas samtidigt vid tillfälle av HD (3G). Upp till åtta ingångar och fyra oberoende utgångar kan användas samtidigt vid tillfälle av 4K (UHD).
 • Två outputs som kan anpassas till flera visare (Display Port), kan visa upp till 36 bilder.
 • Stöder PTP-synkronisering (Precision Time Control) och tillåter bruk av ST 2110-baserat system.
 1. Flexibelt videouttryck vid GPU-behandling, som lagereffekter med ett obegränsat antal ME:er eller nycklar och formatfri CANVAS.
 • Ett obegränsat antal ME:er eller nycklar. Det kan placeras så många lager som GPU-kapaciteten tillåter, och nycklar, skalning och andra effekter kan användas. Färgmattfunktion är också tillgängligt.
 • CANVAS-funktionen (valfri) möjliggör produktion av filmer i ett speciellt format, till exempel 32:9 (för väggskärmar) utöver standardformatet 16:9. Multi-viewern visar filmer i speciellt format i det originala formatet.
 • Behandlingstiden kan vara så låg som en bildruta. Atmosfären från sporthändelser och konserter fångas in i live-bilderna.
 • Utrustad med en RAM-inspelare (8-ch, okomprimerad) och Media Player (HD 2-ch, komprimerad) för att möjliggöra uppspelning av videofiler i systemet och deras användning som videokällor. De stöder också stillbildsfiler.
 1. Intuitivt GUI, kontrollpanel med nycklar som möjliggör tilldelning av handlingar, mjukvarubaserad drift och utökningsmöjligheter.
 • ”KAIROS Creator” pc-mjukvaran har ett intuitivt GUI. GUI-kontrollpanelen kan visas för platssparande drift.
 • Tillökningen av applikationsmjukvara utvidgar funktionerna eller möjliggör sammankoppling av externa enheter, vilket möjliggör effektiv systemdesign i förhållande till applikationen och användarnas behov och säkrar framtida utökningsmöjligheter.

”KAIROS Alliance Partners”-programmet är upprättat för att främja samarbete med it- och videoproducenter och leverantörer. Programmet uppmuntrar tillökningen av mjukvara för utökning av funktioner och sammanlänkning av externa enheter

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>