Musik är stor del av mitt liv – Panasonic RP-HD10

[TESTBLOGGEN] Musik spelar en stor roll i mitt liv, jag skulle inte kunna vara hälften så produktiv som jag måste vara om dagarna om det inte vore för musiken.

Öppna kontorslandskap må vara bra för kostnadsbesparingar men inte är det en höjdare för den enskilde medarbetarens fokus eller effektivitet. Så ett par bra hörlurar blir lite av ett måste på de allra flesta arbetsplatser i dessa tider. Jag är absolut ingen finsmakare som sådan när det kommer till ljud, självklart kan jag höra skillnad på olika ljudbilder men jag kan inte riktigt bedöma det i skalor om vi säger så. Däremot har jag kollegor runtomkring mig som är av denna kaliber, varav en arbetar som DJ, som jag tagit hjälp av till detta test.IT-Kanalen.se

Panasonic själva säger följande om dessa lurar ”RP-HD 10 är en modell i high-endklassen packad med egenutvecklad teknik som ger en exceptionellt fin ljudåtergivning. Den höga upplösningen öppnar en ny akustisk värld där varje musikinstrument återges in i minsta detalj.

Ljudbild – 

Som en icke ”ljudnörd”, tycker jag lurarna låter bättre än de allra flesta jag lyssnat på. Efter att ha läst på om produkten så förstår man att Panasonic jobbat hårt med olika teknologier för att få ned oönskade vibrationer och andra störande element. Min slutsats är att det är lurar med ljud som passar mig väldigt bra, både på platserna jag vistas i och musiken jag lyssnar på.

Min kollega Peter, som även jobbar som DJ, hade följande att säga: ”Lurarna känns högupplösta med mycket mikrodetaljer och rymd, om än något avrullade i de allra högsta frekvenserna. Detaljrikedomen i diskanten är kanske till och med lite överdriven vilket kan innebära lyssningströtthet vid längre användning. Basen är också något för stark, vilken på högljudda platser som tunnelbana och tåg inte behöver vara en nackdel. Dock så känns basen lite ”bumlig”, d.v.s. odefinierad och distad. Kontentan av den höga närvaron i diskanten samt den förstärkta basen gör att jag upplever lurarna som något kalla. Känns som att mellanregistret fått stå tillbaka lite för mycket. Tycker dock att lurarna låter mycket bra om än inte helt perfekt balanserade.

Bekvämlighet –

När man skall sitta en heldag med ett par lurar på huvudet så är passform och vikt avgörande. Tyngden på dessa lurar är alldeles utmärkt, de väger nog för att sitta bra utan att för den sakens skull kännas tunga. När det kommer till själva passformen så är kåpornas utformning alldeles utmärkt och kuddarna sitter skönt. Med den nya ”HS Adjustment”-bygeln kan kåporna positioneras i sidled för optimal passform, helt klart en trevlig funktion som hjälper till med den optimala placeringen.

Ljudisoleringen av de ergonomiska öronkuddarna är precis lagom, utan musik igång så är man fortfarande delaktig i världen runtomkring en. Med musik igång, även på låga ljudnivåer, så störs man inte alls av sin omgivning.

Det finns bara ett problem med dessa lurars bekvämlighet för mig, skyddet som Panasonic satt in för att skydda membranen. Dessa skydd sticker mig i öronen, det känns inte mycket direkt men efter en hel dag med dessa på öronen så sticker de desto mer. Nu skall dock här tilläggas att detta är högst personligt, fler av mina kollegor kände inte av det alls. Alla har vi olika öronform.

Till lurarna medföljer två sladdar, en längre på c:a 3 meter och en lite kortare på c:a 1,2 meter. Båda är med standard 3,5 mm kontakter i bägge ändar så det är lätt att byta ut dem om något skulle hända.

Slutsats –

Jag gillar verkligen om dessa lurar, de har en mycket fin ljudbild och känns helt rätt på alla sätt och vis utom just att de inte helt passar överens med min form på öronen. Att de är lite tyngre i basen tycker jag personligen bara är önskvärt då det är något jag uppskattar. Dessutom så är lite extra bas alldeles utmärkt just i bullriga miljöer som kontorslandskap eller på pendeln.

Så letar du efter ett par hörlurar att ha till pendlingen, kontoret eller till att avnjuta musik i favoritfåtöljen hemma så är de ett mycket gott alternativ i detta prissegment. Allt som allt så ger jag dem 3½ tummar upp av 5 möjliga.

Test: av Mats Hultgren

Post Comment