Panasonics tuffa familj växer med telefonplattor

Panasonic Toughpad FZ-X1 och FZ-E1.
Panasonic Toughpad FZ-X1 och FZ-E1.

Panasonics Toughpad-familj har nyligen utökats med en Android- och en Windows-platta – båda med 5-tumsskärm och telefonfunktion. De ska locka såväl industrikunder som en del av dem som idag köper traditionella enheter.

Det har fötts två nya tuffingar i Panasonics Toughpad-familj. Det handlar alltså om surfplattor, eller kanske snarare om mobiler. Hur som helst är det första gången tillverkaren lanserar plattor med telefonfunktion, poängterar nordiske marknadschefen Ulrika Sturk.

De två är olika varianter av samma produkt, där den ena kör Android och den andra Windows. Deras namn är FZ-X1 respektive FZ-E1. Windows-varianten kör Windows Embedded 8.1 handheld OS, som är industrivarianten av Windows Mobile 8.1.

Inte bara för grovjobbarna

Målgruppen är den gängse när det gäller Toughpad: företag där medarbetarna inte sitter vid kontoret eller inne hos kunder hela dagarna. Men inte bara gruvarbetarna som kör tryckluftsborr och regelbundet tappar mobiler i stenkrossen.

– Våra produkter används ju i ambulanser, inom flyget, ute i skogen eller i bilverkstäder, för att ta några exempel, säger hon.

En utmaning för henne och för leverantörens partner är att peka på detta, att målgruppen för Tough-produkterna inte bara utgörs av verksamheter med de allra grövsta typerna av fältarbete.

Skal skyddar inte tillräckligt

– Många företag tänker kortsiktigt och köper traditionella enheter och skyddande skal istället. Men en sådan lösning ger exempelvis inte skydd mot vibrationer som bland annat fordonsmonterade enheter utsätts för, säger Ulrika.

Utöver de nya 5-tumsplattorna har Panasonic för övrigt också nyligen lanserat 7-tumsvarianter, FZ-M1 (Windows) och FZ-B2 (Android). Dessa går dock inte att ringa med.

Post Comment