Partnerledet hyllar Ateas upprop mot konfliktmineraler
Hem ÅTERFÖRSÄLJAREATEA Partnerledet hyllar Ateas upprop mot konfliktmineraler

Partnerledet hyllar Ateas upprop mot konfliktmineraler

Publicerat av: Redaktionen

När Atea startar ett upprop mot användandet av konfliktmineraler ställer sig konkurrenter gärna bakom. ”Inom det här området är vi rörande överens”, säger Caperios Christer Haglund.

Atea har startat ett upprop i branschen mot användandet av så kallade konfliktmineraler, råvaror där utvinningen finansierar och skapar krig i östra Afrika. Det kan handla om tenn, guld, volfram, tantal och coltan, som alla är viktiga beståndsdelar i elektroniska produkter.

Ställ tuffare krav

Förutom att mineralerna finansierar långvariga konflikter, används ofta barn som arbetskraft och kvinnor utsätts för brutala våldtäkter, som ett medel att sätta skräck i befolkningen.

– Vi vill med uppropet uppmana våra kunder att ställa tuffare krav vid inköp och upphandling. Fortfarande är det ganska okänt vilka mineraler och kemikalier som finns i våra it-produkter, säger Andreas Rydell, chef kvalitet och miljö på Atea.

Christer Haglund, vd Caperio

Christer Haglund, vd Caperio.

300 bolag och organisationer har anslutit sig till uppropet. Närmaste Atea-konkurrent Caperio är inte en av dem, men vd Christer Haglund välkomnar initiativet.

– Vi kanske inte är överens med Atea på alla områden men vad gäller frågor kring socialt ansvar, miljö och kvalitet är vi rörande överens. Alla inom it-branschen, helst på en global nivå, behöver kontinuerligt arbeta för långsiktighet och framför allt inom tillverkning, precis som Atea lyfter fram, säger han.

Har ni anslutit er till uppropet?

– Nej, men vi har faktiskt diskuterat frågan på senaste ledningsgruppsmötet där vi kontinuerligt övervakar och följer upp detta.

Varje initiativ lovvärt

Dustins CSR-ansvarige Morten Jakobi Nielsen säger att just frågan om konfliktmineraler är prioriterad hos dem, men att de ännu inte bestämt hur de ska arbeta med den eller med vilka organisationer.

Men han uppskattar initiativet från konkurrenten.

– Det är ett viktigt område för alla, så varje sådant initiativ är lovvärt, säger han.

Föga förvånande sammanfattar det svaren från samtliga i partnerledet vi ställde frågan till. Peter Wallin, marknadschef på IT-Total, säger att det är ”bra att en stor drake som Atea utnyttjar sin storlek positivt”.

– Vi kommer troligen att ansluta oss till uppropet, säger han.

Fredrik Pürkner, vd på Infront IT-Partner, är inne på samma linje men vill först ”titta på detta för att se hur vi på mest effektiva sätt kan bidra” i frågan. Han menar att det är tillverkarna som har den största delen av ansvaret, eftersom det är dem som vet vad som ingår i produkterna de tillverkar.

– Då detta är ett globalt problem så behöver även politikerna engagera sig och lagstifta kring detta.

Affären vinner

Men finns det någon konkret, direkt affärsmässig aspekt av det här eller handlar det om att forma sin profil. Jo, såväl Atea som flera av de kollegor IT-Kanalen har varit i kontakt med pekar på rent affärsmässiga fördelar med att engagera sig i den här typen av frågor.

Fredrik Pürkner:

– Detta kommer säkert bli en faktor vid kommande upphandlingar och då är det bra om det finns konkreta mätpunkter.

Mia Irborg, Office IT-Partner

Mia Irborg, vd Office IT-Partner.

Mia Irborg, Office IT-Partners vd, säger att det förvisso är svårt att uppskatta effekterna i siffror, men att det har en avgörande roll i arbetet med att utvecklas som en trovärdig rådgivare till kunderna.

– Så självklart står vi bakom uppropet, säger hon.

Atea ska ta fram ett verktyg baserat på riktlinjer och rekommendationer från OECD och föreningen Swedwatch. De kommer också att arrangera seminarier och workshops under våren med fokus på hållbar it och konfliktmineraler och kemikalier.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00