Pc-jättarna allt större på starkare pc-marknad
Hem Trender Pc-jättarna allt större på starkare pc-marknad

Pc-jättarna allt större på starkare pc-marknad

Publicerat av: Redaktionen

Den traditionella pc:n är tillbaka! Nja, kanske inte riktigt, men under årets första kvartal såldes fler än motsvarande kvartal förra året i EMEA. XP-döden och en bättre ekonomi drev förändringen. Och de största leverantörerna ökar sina marknadsandelar.

Under årets första kvartal växte den traditionella pc-marknaden i EMEA. Visserligen med ytterst blygsamma 0,3 procent, men siffrorna från Gartner visar ändå tillväxt efter åtta kvartal av tröstlös kräftgång. Och det var inte bara XP-döden som drev tillväxten även om den tillskrivs en god portion av anledningen. Gartner förutspår också att den effekten kommer att bestå i någon mån under hela 2014.

Men företag har börjat lätta på plånboken även av mindre trängande skäl. På Gartner-språk heter det att de ”anpassar sig till en mer fördelaktig ekonomisk miljö”.

2-i-1 tar fart under året

Trenden mot allt lättare, mer mobila enheter fortsätter i synnerhet på konsumentmarknaden. Men kategorin som bland andra Intel talar sig varm för, 2-i-1-enheter eller hybrider, hade under första kvartalet ännu inte gjort särskilt stora avtryck i kanalens försäljning. Analyshuset förväntar sig dock ett rejält uppsving för kategorin under året.

HP är alltjämt EMEA:s största pc-leverantör och uppvisade en mer än hygglig tillväxt på drygt 15 procent. Men tvåan Lenovo har en osannolik fart upp mot förstaplatsen med en ökning på nästan 36 procent. HP hade enligt försäljningen under Q1 19,9 procent av marknaden, medan Lenovo hade 15,2 procent.

Acer, Dell och Asus hade en marknadsandel på vardera runt tio procent. Asus är den stora vinnaren på den här nivån i listan, med en ökning på nästan 20 procent. De dominerar nu hybridmarknaden (under Q1).

Jättarna tar mer av marknaden

Både globalt och inom EMEA ökade de redan stora leverantörerna Lenovo, HP, Dell och Asus sina marknadsandelar. Acer och tillverkarna som samlas under ”Övriga” backade 2,7 respektive nästan 20 procent.

På global basis minskade pc-försäljningen med 1,7 procent. Nedgången var betydligt mindre än under motsvarande kvartal förra året. Lenovo sålde flesta maskiner och utökade sin ledning som största pc-leverantören framför HP.

Pc-jättarna allt större på starkare pc-marknad

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>