Pc, plattor, mobiler – och mjukvara – ökar mest under 2014
Hem Nyheter Pc, plattor, mobiler – och mjukvara – ökar mest under 2014

Pc, plattor, mobiler – och mjukvara – ökar mest under 2014

Publicerat av: Redaktionen

Företag ökar så sakteliga sina it-investeringar i år. Och mjukvara verkar ligga högt på inköpslistorna, liksom klienthårdvara och tjänster.

Det tar fart igen. Gartner spår att företag världen över kommer att öka sina it-investeringar med drygt tre procent. Nej, inga fantastiska siffror kanske men om du räknar varje dollar blir det en del. Cirka 115 miljarder, närmare bestämt, vilket för övrigt händelsvis är ungefär lika mycket som Iraks BNP.

Fast noga räknat är Gartners senaste uppskattning av investeringsvolymerna under 2014 faktiskt något lägre än för ett kvartal sedan. Nedjusteringen har främst att göra med ett enskilt område, telekom. Men låt oss först titta på ljusglimtarna.

Den största ökningen kommer vi att se inom mjukvara enligt analyshuset, och det stämmer tämligen väl med hur resonemanget går hos aktörer som Canalys och andra bedömare. Det har helt enkelt att göra med att företag behöver mer mjukvara för att kunna göra något vettigt av all den ständigt växande högen av information. Analys med andra ord.

Richard Gordon, Gartner.

Richard Gordon, Gartner.

– Huvudsyftet är att förbättra kundernas upplevelse före, under och efter försäljningen, säger Gartner-analytiker Richard Gordon och understryker att intresset för mjukvara ökar hos företag med såväl B2C- som B2B-inriktad försäljning.

När det gäller B2B sker den största ökningen inom supply chain-området, som väntas öka med över tio procent under året. Ökningen för mjukvara som helhet väntas bli 6,8 procent.

Det område som ökar näst mest, 4,5 procent, är tjänster tätt följt av det som på engelska så behändigt kan kallas för “devices”, alltså enheter i form av pc, plattor och mobiler. Investeringar i sådana ökar med 4,3 procent, från att ha minskat med drygt en procent under 2013.

Men trots en ökad försäljning är det inte säkert att du kommer att kunna tjäna särskilt mycket pengar på hårdvara. I år heller. Marginalerna kommer att pressas ännu hårdare spår Gartner, som en följd av att pris snarare än funktion blir ett viktigare argument inför köp.

Bland annat därför blir tjänster allt viktigare, rimligtvis, även om Gartner faktiskt har dragit ner sin prognos för just it-tjänster. Men det beror på att de ser att företag i högre grad än vad de tidigare trodde väljer att använda molntjänster i stället för att outsourca it-drift av egna system på olika sätt.

Ett annat område där Gartner justerat sin prognos nedåt är alltså telekom, det enskilt största området räknat i kronor (eller dollar) inom it.

– Det beror på flera faktorer, bland annat att antal trådlösa hushåll växer snabbare än väntat. Kunder i västra Europa är också mer försiktiga i sin användning samtidigt som det råder en kraftig priskonkurrensen bland operatörer, säger Richard Gordon.

Nedjusteringen inom telekom är också huvudanledningen till att ökningen totalt sett har justerats ned jämfört med för ett kvartal sedan, från 4,1 procent till 3,6.

Gartner-it-2014

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>