Piteförslag: ett nytt sätt att påverka kommunens utveckling
Hem Nyheter Piteförslag: ett nytt sätt att påverka kommunens utveckling

Piteförslag: ett nytt sätt att påverka kommunens utveckling

Publicerat av: Redaktionen

Har du något förslag som kan leda till att Piteå utvecklas?

Eller ett förslag på hur någon kommunal verksamheter kan bli bättre?

Piteförslag  är ett nytt värdefullt verktyg för att förbättra medborgarinflytandet. Via en ny e-tjänst kan du snabbt och enkelt lämna förslag likväl som ge stöd åt andras förslag. Så logga in och kom med förslag som gör Piteå bättre!

Piteförslag är ett nytt inslag i Piteå kommuns arbete för demokrati, delaktighet och medborgarinflytande. Det är ett digitalt komplement till befintliga metoder för att vara med och påverka, tycka till och bidra till fortsatt utveckling.

Piteförslag består av två delar som bygger på e-tjänster där du loggar in med ditt bank-ID. I e-tjänsten kan du:

  • lämna förslag på förbättringar eller utveckling inom någon av alla verksamheter som kommunen ansvarar över. Det kan handla om sådant som engagerar dig i din vardag likväl som lite större frågor.
  • ge stöd åt förslag som du gillar. När ett förslag får stöd av minst en promille av kommunens invånare, 42 personer, ska det beredas inför politiskt beslut.

Piteförslag ligger helt i linje med myndigheters strävan efter ökad tillgänglighet och fler digitala tjänster. Samtidigt finns det alternativa sätt att lämna förslag för de som saknar e-legitimation.

– Den digitala utvecklingen går fort. Det är jättebra att nyttja e-tjänster för att ge pitebor ännu en möjlighet att vara delaktiga i kommunens utveckling, säger Andreas Lind, kommunchef.

Stöd av 42 pitebor – sen politiskt beslut
På kommunens webbplats finns en sida för Piteförslag där du hittar mer information och länkar till e-tjänsterna – en för att lämna förslag som är öppen för alla, den andra för att ge stöd åt inkomna förslag som är öppen för Piteå kommuns invånare. Förslag som får stöd av en promille av Piteås invånare – i nuläget 42 personer – går vidare till utredning och politiskt beslut.

Piteförslag: ett nytt sätt att påverka kommunens utveckling– Vi hoppas att många tar chansen och lämnar förslag, men lika viktigt är att piteborna ger stöd åt förslag de gillar. Här har ju både de som skickar in förslag och pitebor i allmänhet möjlighet att aktivt söka stöd åt de förslag de vill ha upp på den politiska agendan, säger Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande.

Samtliga förslag ligger uppe två månader och det är under den tiden som du kan söka stöd för ditt förslag likväl som ge ditt stöd åt andras förslag. Du kan sprida och dela förslaget i ditt nätverk och dela via sociala medier. I e-tjänsten finns dessutom snabblänkar som underlättar spridning och delning.

– Med Piteförslag blir det en ökad synlighet för förslag som kommit in. Vi hoppas det kan leda till ett ökat engagemang och ökat intresset för Piteås utveckling, säger hon.

Välkommen att skicka in Piteförslag via den nya e-tjänsten. Snabbt, enkelt och öppet dygnet runt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>