Premiärdop(p) för ”Sakernas Internet” i Höganäs
Hem Nyheter Premiärdop(p) för ”Sakernas Internet” i Höganäs

Premiärdop(p) för ”Sakernas Internet” i Höganäs

Publicerat av: Redaktionen

Sugen på ett dopp i havet ikväll men tveksam till badtemperaturen?

Premiärdop(p) för ”Sakernas Internet” i Höganäs 2Med Sakernas Internet kan du nu hemifrån se om det blir en simtur eller enbart ett snabbt dopp.

-Sensorn som mäter badtemperaturen är den första pryl som vi sätter upp i Sakernas Internet hos oss i Kullabygden. I temperaturmätaren finns en radiosändare som skickar radiosignaler till en mottagare i vattentornet. Signalen går sedan vidare till en server som på vår hemsida visar temperaturen i vattnet, berättar Anders Kallin, fiberansvarig på Höganäs Energi.

Höganäs Energi planerar att inom kort även installera badtemperaturmätare i Viken, Mölle, Arild och Farhult.

– Allt det här är bara i sin linda kan man säga. Just temperaturmätaren installerade vi för att komma igång och det är bara ett exempel på saker man kan använda i stadshubben, säger Anders Kallin.

Sensorerna eller givarna kan ge enklare information om var saker befinner sig, om en dörr är stängd eller öppen, om lampan är tänd eller släckt och så vidare. Sensorerna kan också exempelvis känna av temperatur, luftfuktighet, rök, flöde, ljus, ljud och rörelse. Givaren skickar en radiosignal till en mottagare – det finns tre stycken i Kullabygden – som i sin tur tolkar och presenterar informationen exempelvis via en hemsida eller app i mobilen.

Uppkopplade ”smarta hem”

Sakernas Internet kallas också IoT (Internet of Things) och det är samlingsbegreppet för sammankopplade saker som tillsammans kan skapa så kallade smarta hem och samhällen som underlättar i vardagen. Saker som kan kopplas samman kan vara allt från maskiner och fordon till människor och djur. Det finns en mängd intressanta användningsområden. Kanske behöver du en golfhandske som kan analysera din sving? Eller en pinne i blomkrukan som talar om när du behöver vattna? Du kanske vill slå på motorvärmaren i bilen på distans eller få bättre koll på däckens hälsotillstånd? Möjligheterna verkar vara oändliga.

Det senaste året har det i Sverige skett en snabb utveckling av stadshubbar, regionala nätverk, där Helsingborg var först ut. Där har man ett antal projekt på gång, bland annat livbojar som skickar sms när de inte är på plats, och soptunnor som är utrustade med en knapp som, när den trycks ned, signalerar till återvinningsföretaget att den behöver tömmas. Hemtjänstens cyklar har också fått givare så att man lätt kan positionera dem.

Badtemperaturmätaren blir först ut i Höganäs kommun men inom kort kommer vi att få se många fler smarta tjänster. Hur Sakernas Internet utvecklas beror på vad vi tillsammans väljer att mäta.

– Sakernas Internet förenklar vardagen eftersom man kan upptäcka saker i tid. Tänk bara om det blir en vattenläcka i ditt hem. Kan man upptäcka en sådan händelse i tid så är det värt mycket, säger Anders Kallin.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>