“Privata moln – ger vad publika moln lovat men inte kunnat hålla”
Hem Kanalröst ”Privata moln – ger vad publika moln lovat men inte kunnat hålla”

”Privata moln – ger vad publika moln lovat men inte kunnat hålla”

Publicerat av: Redaktionen
Mark Young, Director of Systems Engineering EMEA, Tintri

Mark Young, Director of Systems Engineering EMEA, Tintri.

[KANALRÖST] Allt fler företag installerar privata moln för att förbättra säkerheten, flexibiliteten och effektiviteten. Tintris Mark Young pekar på fördelarna jämfört med publika moln.

Datamolnets förespråkare har i flera år arbetat för att få användare att lita på tekniken. Många av företagens IT-avdelningar har varit skeptiska till molnet och vem kan klandra dem? Säkerhetsintrång och dålig tillförlitlighet har givit molnet en del dålig publicitet. Men de flesta företag vet ändå att molntekniken är något de behöver ta till sig för att fortsätta vara konkurrenskraftiga.

Molnet är ett medel för att få tillgång till den bästa tekniken utan stora kapitalinvesteringar, det är skalbart och har i de flesta fall hög kapacitet. Detta innebär fördelar som hjälper företag att förbli konkurrenskraftiga i en föränderlig marknad.

Privata moln ger makten till företagen

Det viktigaste skälet för företag att satsa på privata moln är att detta ger dem full kontroll över sin data. Publika moln har alltid saknat den här viktiga aspekten och har aldrig kunnat garantera fullständig säkerhet på alla nivåer. Det privata molnet erbjuder vad det publika molnet lovat men inte kunnat leverera, hundraprocentig datasäkerhet. Tekniken finns redan tillgänglig och ett växande antal organisationer installerar sina egna privata moln för att kunna ta del av fördelarna. Som vanligt med IT-investeringar så lönar det sig att planera i förväg och jämföra alternativen.

Att kunna köra kritiska applikationer globalt i realtid har alltid varit ett starkt vägande skäl för att lägga dem i molnet. I praktiken kräver de flesta publika moln att applikationerna passar deras struktur. Men företag tenderar att vara unika i sina prioriteringar och har sina egna applikationer. Att programmera om applikationerna för att få dem att passa ihop med en molnleverantörs lösning, eller skrota dem och skaffa något nytt, är sällan en bra lösning. Det privata molnet kan erbjuda en flexibel lösning oavsett när applikationerna skrivits eller vilket programmeringsspråk som använts.

Det privata molnet verkar överträffa det publika på alla punkter. För företag är det privata molnet en bra kompromiss.

Lagringen är en av de viktigaste komponenterna när infrastrukturen för ett privat moln ska konfigureras.

Lagringen är en av de viktigaste komponenterna när infrastrukturen för ett privat moln ska konfigureras.

Privata moln med rätt lagring en bra kompromiss

När infrastrukturen för ett privat moln ska konfigureras är lagringen en av de viktigaste och mest kostsamma komponenterna.

Så vad behöver företag tänka på när de planerar infrastrukturen för lagring till ett privat moln?

  • Prestanda: För att det privata molnet ska kunna användas som avsett måste det prestera förutsägbart och snabbt. Lagringen kan emellertid vara en flaskhals. Flashlagring används av många för att förbättra situationen. Men med flash vinner man bara tid, det löser egentligen inte problemet. Nyckeln är istället att se till att varje virtuell maskin och tillämpning har sin egen “körbana” som kan garantera prestandanivå
  • Valuta för pengarna: När man räknar in alla de virtuella maskiner som kan komma att läggas till över åren så kan kostnaden för lagringen bli hög. Företag måste planera i tid, särskilt i lagringsbranschen där anläggningsinvesteringar påverkar budgeten omedelbart och driftskostnader i många år. Företag behöver vara beredda finansiellt för att investera i en plattform för ett privat moln. Genom att använda skalbara lösningar kan detta åstadkommas enkelt och kostnadseffektivt.
  • Hanterbarhet: Företagets existerande investering i virtualisering kan ofta förenkla tillvaron när man ska flytta över till en privat molnplattform. Enkel hantering av lagringen är emellertid av yttersta vikt i en virtualiserad miljö. Synlighet på VM-nivån gör livet betydligt enklare för iT-avdelningen och hjälper till att maximera molnets fördelar.

Den bästa lösningen för att stödja ett privat moln är den som inte märks och som låter administratörer fokusera på vad som är bäst för företaget, så att de kan få ut så mycket som möjligt från molnlösningen utan att behöva lägga tid på datalagringen.

En del omoderna datalagringssystem kan ha snabbt och dyrt flashminne installerat, men saknar den nödvändiga intelligensen att använda det på bästa sätt eftersom de fortfarande arbetar med äldre koncept som LUN (logical unit numbers), RAID och volymer. Det bästa lagringssystemen låter administratörerna arbeta direkt med virtuella diskar och virtuella maskiner. Detta låter även administratörerna hantera installationen, medan lagringsexperterna kan lägga sin värdefulla tid på mer övergripande frågor.

Fördelarna som hos ett publikt moln – men utan bekymren

Det publika molnet utlovade effektivt delade resurser, efterfrågestyrd beräkningskraft och flexibel skalbarhet. Med den rätta tekniken kan privata moln leverera allt som det publika molnet utlovade, men med bättre säkerhet, större kontroll och mer flexibilitet. Framåtblickande företag bör endast investera i plattformar som är skalbara och som kan ändras enkelt och kostnadseffektivt för att stödja applikationer och virtuella maskiner när det privata molnet ska installeras.

Av Mark Young, Director of Systems Engineering EMEA, Tintri

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>