Design för livet
Hem KRÖNIKA PTC:s fokus på att vara en ledare inom digital teknik

PTC:s fokus på att vara en ledare inom digital teknik

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] CAD har länge varit avgörande när designers och ingenjörer utvecklar nya produkter, förädlade processer, reducerade kostnader och påskyndade iterationer.

För de allra flesta har det alltid varit så, men en snabb tillbakablick avslöjar att det faktiskt handlar om teknik som förverkligades för mer än 40 år sedan.

Mycket har förändrats under dessa fyra decennier, och PTC är stolta över att ha varit en del av utvecklingen.

I slutet av 1980-talet öppnade PTC:s Pro/ENGINEER-teknik upp för parametrisk design. Nästa milstolpe kom i samband med det webbläsarbaserade PLM-konceptet Windchill på 1990-talet, och 15 år därefter ersatte Creo Pro/E och blev den första CAD-lösningen att erbjuda rollbaserade appar.

Många trodde att PTC tog en stor risk när de gick bort från Pro/E, men bolaget visste att överflödet av funktioner var för mycket för många användare. Man ville förenkla genom att erbjuda en mycket flexibel och öppen lösning som skulle lösa problem med användbarhet, interoperabilitet, hantering av sammanställningar och teknikinlåsning. Lanseringen av Creo var ett enormt tekniskt framsteg på CAD-marknaden.

Design för livet PTC:s fokus på att vara en ledare inom digital teknik innebar att man alltid ville komma med något nytt. Nästa strategiska steg togs 2019 i och med uppköpet av Onshape. Uppköpet skapade chockvågor genom hela utvecklargemenskapen och adderade den enda Software-as-a-Service (SaaS) produktutvecklingsplattformen till PTC:s produktportfölj. Plattformen kombinerade kraften i CAD med inbyggd datahantering, samarbetsverktyg i realtid och affärsanalys för att göra det möjligt att skapa bättre produkter i molnet.

Det finns ett vägskäl som är viktigt att förstå här. Creo och Windchill försöker göra det enkelt att återanvända geometri miljoner, miljarder och biljoner gånger. Onshape försöker lösa problem för företag som utvecklar produkter med kort livscykel. Behoven hos dessa kunder ser olika ut, och detta återspeglas i behovet av att underhålla och utveckla båda lösningarna.

 En milstople inom utbildning

När PTC förvärvade Onshape kunde inte ens de mest visionära personerna i styrelsen förvänta sig att det skulle ha mer än 1,5 miljoner användare endast tre år senare.

Upptaget från företags- och industrivärlden har varit betydande, men där PTC har haft störst tillväxt har varit inom utbildning, vilket bygger på en önskan att se till att unga människor kan fortsätta att lära sig trots pandemin.

För att använda CAD i ett klassrum måste eleverna använda arbetsstationer, så eleverna utförde sitt CAD-arbete i skolan. Sedan slog Covid-19 till och de flesta CAD-klasser runt om i världen ställdes in från den ena dagen till den andra. Och det är just detta som är det fina med molnet; Onshape låter studenter arbeta i programmet varifrån som helst och när de önskar. Det kan var i datorlabbet på skolan, på sin egna bärbara dator eller via mobiltelefon på bussen hem och på familjens dator. Oavsett varifrån de öppnar CAD-programmet syns alltid den senaste versionen av det pågående arbetet.

Innan pandemin hade Onshape cirka 200 000 användare, men när pandemin var ett faktum bytte studenter, lärare och professorer till Onshape och antalet användare steg till över 1 miljon på bara några månader. Antalet användare är numera uppe i runt 1,5 miljon.

Onshape är byggd på en plattform som heter Atlas. Atlas möjliggör samarbete mellan flera användare med samma design och skiljer sig mycket från klassisk pappersbaserad versionshantering som du hittar i andra CAD-system inom PLM. Traditionellt skulle man lägga en version på den, stämpla den, skapa teckningen, lägga den i en mapp och sedan släppa den. Med molnet och den här plattformen, kan man göra alla möjliga saker: komponera, kompilera, sammanfoga och generera i princip vilket resultat som ingenjören än vill ha.

Vissa CAD-ingenjörer var tidigare rädda för att göra vissa förändringar eftersom effekten av förändringen kunde orsaka ett avbrott någonstans längre fram i tiden. Med OnShape är detta inte längre ett problem.

Det har pratats mycket om huruvida denna produktutvecklingsplattform är lämplig för små till medelstora företag. Men detta är inte den korrekta frågan att ställa. Istället borde man ställa sig frågan ”Vill företaget vara agilt?” Letar företag efter agila processer för att designa hårdvara på samma sätt som de designar mjukvara? De kanske faktiskt inte kallar det agilt, men det är därifrån konceptet kommer.

Dessa företag vill göra PDM utan ett PDM-system. De behöver släppa data, men inte genom att kopiera runt filer och göra om pappersflöden. Det finns ännu större företag som vill förändra hur de arbetar. De säger att de måste arbeta snabbare, vara mer innovativa och agila. När man pratar om agilt syftar man på förändringstakten av idéer.

Det är just därför som det inte sätts några gränser för den funktionalitet som kan utvecklas i Onshape. Inom Onshape byggs en del av den mest avancerade tekniken som finns, som exempelvis generativ design, och agilt kontra plattform. Precis det som PTC gjorde med Pro/ENGINEER görs återigen med molnet och Onshape, Creo och andra produkter i färdplanen. PTC och Onshape utvecklar och tillhandahåller den mest omfattande förlängningen av vad som i dagsläget kan erbjudas genom CAD.

Av: Jim Heppelmann, koncernchef och VD, PTC & Jon Hirschtick, medgrundare och General Manager, Onshape.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00