Ransomware-hotet ökar: Verizon Data Breach Investigations Report
Hem Säkerhet Ransomware-hotet ökar: Verizon Data Breach Investigations Report

Ransomware-hotet ökar: Verizon Data Breach Investigations Report

Publicerat av: Redaktionen

Ny rapport belyser ett exceptionellt år inom cybersäkerhet där antalet ransomware-attacker ökade mer än under de fem föregående åren tillsamman.

Verizon Business Data Breach Investigations Report 2022 (2022 DBIR) har granskat ett exceptionellt år inom cybersäkerhetens historia och belyser några av de främsta faktorerna som påverkar det internationella cybersäkerhetslandskapet.

Särskilt oroande är den alarmerande ökningen av överträdelser med ransomware, som ökade med 13% på ett enda år, vilket innebär en ökning som är större än under alla de föregående fem åren tillsammans. Eftersom brottslingar försöker utnyttja allt mer sofistikerade former av skadlig programvara, är ransomware fortsatt särskilt framgångsrikt när det kommer till att utnyttja och tjäna pengar på olaglig tillgång till privat information.

Organiserad brottslighet fortsätter att ha en genomgripande roll i cybersäkerhetsvärlden. Ungefär fyra av fem överträdelser kan härledas till organiserad brottslighet, där externa aktörer är cirka fyra gånger mer sannolika att orsaka intrång i en organisation än vad interna aktörer är.

Ökade geopolitiska spänningar driver också på allt mer sofistikerade bedrägeriförsök, synlighet och medvetenhet kring cyberattacker som är kopplade till nationalstater.

Ransomware-hotet ökar: Verizon Data Breach Investigations Report ”Under de senaste åren har pandemin avslöjat ett antal kritiska problem som företag har tvingats navigera i realtid. Men ingenstans är behovet av att anpassa sig mer övertygande än i cybersäkerhetsvärlden,” säger Hans Vestberg, VD och styrelseordförande, Verizon.

”I takt med att vi fortsätter accelerera mot en allt mer digitaliserad värld kommer effektiva tekniska lösningar, starka säkerhetsramverk och ett ökat fokus på utbildning att spela sin roll för att säkerställa att företagen förblir säkra och att kunderna skyddas.”

För många företag dominerades det senaste året av problem med försörjningskedjan, vilket var en trend som även återspeglades i cybersäkerhetslandskapet. 62% av incidenterna med överträdelser i system skedde via en partner till organisationen. Att kompromissa med rätt partner är en kraftmultiplikator för cyberkriminella, samt belyser de svårigheter många organisationer möter kring att säkra sin försörjningskedja.

En del av rapporten, som granskar kostnaderna för mänsklig påverkan, visar att vi människor fortfarande är den överlägset svagaste länken i en organisations cybersäkerhetsförsvar. 25% av de totala överträdelserna i 2022 års rapport var resultat av socialt konstruerade attacker och om du därtill adderar mänskliga fel och missbruk av privilegier så står den mänskliga faktorn för hela 82 procent av de analyserade överträdelserna under det senaste året.

Dave Hylender, huvudförfattare till DBIR, kommenterar: ”Verizon Data Breach Investigations Report är inne på sitt 15:e år och förblir den ledande källan för att bedöma de många cybersäkerhetshot som organisationer fortsätter att möta. Även om rapporten har utvecklats med tiden, så förblir grunderna för säkerhet desamma. Bedöm din exponering, minska din risk och vidta lämpliga åtgärder. Allt som oftast handlar det om att få till rätt grund, vilket är den enskilt viktigaste framgångsfaktorn.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>