Molnteknik och hårdvara saknas när Tech Sverige listar åtgärder för att stärka Sveriges position som technation
Hem Teknik Rapport: Molnteknik och hårdvara saknas när Tech Sverige listar åtgärder för att stärka Sveriges position som technation

Rapport: Molnteknik och hårdvara saknas när Tech Sverige listar åtgärder för att stärka Sveriges position som technation

Publicerat av: Redaktionen

Nyligen släppte Tech Sverige rapporten En techagenda för Sverige som krav på politikerna inför valet.

Här konstateras digitaliseringen vara en kraft som hjälper till att utveckla företag i alla branscher samtidigt som det driver landet framåt.

Rapporten listar 37 åtgärder för att stärka Sverige. Det är rätt och bra men det finns betydligt större problem som svenska företag behöver hantera här och nu – en annalkande lågkonjunktur med tillhörande osäkerheter som regionala konflikter, förvärrad halvledarbrist och europeisk energikris.

Här är tre områden till där rätt teknik kan rädda svenska företag i den kommande lågkonjunkturen:

Molnteknik och hårdvara saknas när Tech Sverige listar åtgärder för att stärka Sveriges position som technation

Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix.

Hårdvaruoberoende. Bristen på hårdvara har varit här i över två år och lite talar för att den kommer att gå över i närtid. Med den uppseglande konflikten mellan Kina och Taiwan talar det mesta för det motsatta. Här gäller det att företag väljer teknik som minskar beroendet av en specifik hårdvara, det kommer helt enkelt att bli betydligt besvärligare innan det blir bättre och att  kunna använda den hårdvara som finns tillgängligt på marknaden här och nu kommer att bli avgörande för att både drift och utvecklingsprojekt ska fungera i en skakig värld.

Molnmognad. Företag och deras anställda har i dag vant sig vid alla de fördelar som användandet av molntjänster innebär. Det är användarvänligt, skalbart, öppet för utveckling och i många fall kostnadseffektivt. Men vad gör man som kund om en molnleverantör plötsligt höjer priset med 50 procent eller reglerna för datahantering plötsligt ändras? Teknikval som underlättar byte av leverantörer och flytt av data minskar affärsriskerna betydligt. Svenska företag behöver strategiskt säkerställa att de molnlösningar man väljer inte plötsligt lämnar användare och utvecklingsprojekt vind för våg och att molnets alla fördelar kan säkerställas även på lång sikt.

Automatiserat IT-säkerhetsarbete.  En fungerande motståndskraft mot IT-attacker är kanske viktigare än någonsin. Med en förhöjd konfliktnivå i närområdet talar det mesta för att hotbilderna och konkreta attacker kommer att öka. IT-säkerhetsexperter är svåra att få tag på samtidigt som en lågkonjunktur till och med kan innebär att företag tvingas göra sig av med medarbetare trots att IT-säkerhetsarbetet oförtrutet behöver fortgå. Här krävs förenkling och automatisering med teknik som är enkel att implementera och följa upp samtidigt som IT-säkerhetsarbetet inte drabbar slutanvändarna.

Av: Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>