Rebl Industries bemannar med robotar till sina kunder
Hem Teknik Rebl Industries bemannar med robotar till sina kunder

Rebl Industries bemannar med robotar till sina kunder

Publicerat av: Redaktionen

Det finns så många spännande företag i miljön Science Park Skövde.

Ett av dem är det relativt unga Rebl Industries AB som har hittat en nästan egen nisch i automationsbranschen. De programmerar och hyr ut robotar som stärker arbetslagen i industrin.

För tre år sedan bestämde sig Skövdebon Johan Andersson för att starta eget företag. Det blev Rebl Industries med fokus på utveckling och programmering av mjukvara. Valet för etableringen föll på Science Park Skövde. Då – 2018 – var det Johan och tre kollegor, nu har företaget nio anställda och siktet är inställt på att växa ytterligare de kommande åren.

Rebl Industries har sitt kontor i den nyrenoverade fastigheten Drivbänken. Det är en behaglig miljö som känns hemtrevlig. Projektledare Shammeran Benjamin möter upp i den lilla loungen. Hon och kollegan Susanna Österlund tar emot i två grågröna soffor som matchar färgen på väggarna perfekt.

Jag ber dem berätta om Rebl Industries och det märks att båda är stolta över att få vara med på företagets resa.

– Vi är ett av väldigt få bemanningsföretag i världen som, istället för att hyra ut mänsklig personal, bemannar med robotar som blir en del av arbetslaget ute i verksamheten. Det kan handla om att slipa skåpsluckor eller att flytta materiel från en plats till en annan, berättar Shammeran.

Roboten ingår i ett arbetslag och tar sig an oergonomiska, repetitiva, tunga och farliga arbetsuppgifter. Rebl Industries tillverkar inga robotar, de utvecklar mjukvaran som bestämmer vilka arbetsmoment roboten ska utföra.

Fungerar som en mänsklig medarbetare

Rebl Industries bemannar med robotar till sina kunder

Projektledare Susanna Österlund, automationsingenjör Tommy Apelgren och projektledare Shammeran Benjamin vid en av de robotar som ska levereras till kund för att ingå i arbetslaget.

– Vi vill förbättra och stärka arbetslagen i olika typer av industrier. Våra robotar är fria, det vill säga de arbetar inte i någon cell, och fungerar därför som en ”kollega” i arbetslaget, säger Susanna som utbildat sig till designingenjör vid Högskolan i Skövde. För tillfället arbetar hon mest med att säkra leveranser och som projektledare för de tekniska delarna.

Naturligtvis finns det utmaningar för ett företag som ska slå sig in på en ny marknad. En är att få in det nya tänket hos presumtiva kunder.

– Det vi kan erbjuda är fantastiskt bra och det gäller att övertyga marknaden om att det går att effektivisera och bidra till bättre social hållbarhet tack vare roboten som gör de tunga, monotona jobben som kan ge arbetsskador, säger Shammeran som också är utbildad beteendevetare med en MBA, och ansvarar för kundkontakt och kundvård.

– Vi öppnar en helt ny dörr för våra kunder. Responsen är positiv nyfikenhet. Vi har kunder som valt att utöka sitt antal robotar, vilket är ett kvitto på hur nöjda de kunderna är, säger Shammeran.

Var kommer Rebl befinna sig om fem år?

– Nu håller vi fortfarande på att etablera affärsidén här i Skövde. Än så länge är vårt fokus på Sverige i allmänhet och Skövde i synnerhet, men i den långsiktiga planen ingår också internationell etablering. Vi har gott om utrymme i våra lokaler, så vi kommer säkert också att vara fler anställda, tror Susanna.

Både Shammeran och Susanna ser fördelar med att företaget är en del av Science Park Skövde.

– Det är en stor fördel att så många företag är samlade i parken. Det gör att vi kan hitta en gemenskap och hjälpa varandra när det behövs.

eva.nilsson@scienceparkskovde.se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>