Red Hat pratade om hybrida molnlösningar på sitt forum i Stockholm
Hem EVENTEVENT BEVAKNING Red Hat pratade om hybrida molnlösningar på sitt forum i Stockholm

Red Hat pratade om hybrida molnlösningar på sitt forum i Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

Tech Data har ny Red Hat-ackreditering inom moln och tjänster.

Tech Data har blivit ackrediterad CCSP-partner hos Red Hat. CCSP är förkortning för Cloud and Service Provider Distributor och är ett program som innebär att Tech Data får erbjuda vissa tjänster till tredje part. Tech Data gick ut med nyheten om ackrediteringen nyligen på Red Hat Forum Sweden som även i år hölls på Münchenbryggeriet i Stockholm. De blir den enda ackrediterade partnern på CCSP-programmet i Norden och Baltikum.Red Hat pratade om hybrida molnlösningar på sitt forum i Stockholm

Red Hat och Tech Data har ett samarbete sedan länge. Ackrediteringen innebär att Tech Data, och de återförsäljare som de i sin tur har, kan tillgodose kundernas behov bättre. De ska helt enkelt kunna leverera bättre lösningar. De blir möjligt att jobba snabbare och bättre – vilket betyder att återförsäljarna ska kunna öka sina intäkter.

Stort intresse från återförsäljare

På Red Hat Forum såg Tech Datas personal förstås lite extra belåtna ut och Red Hats personal var också synbart nöjda med utnämningen. En representant för Tech Data berättade också att allt fler återförsäljare är intresserade av produkter från Red Hat.

För att få ackrediteringen har Tech Data kunna
Red Hat pratade om hybrida molnlösningar på sitt forum i Stockholmvisa att de har tillräckliga kunskaper när det gäller säkerhet, skalbarhet, underhåll och långsiktighet. Tech Datas personal på plats berättade också att de gärna hittar nya återförsäljare som vill skriva avtal om att erbjuda produkter från Red Hat. Tech Data har redan ett omfattande nätverk av återförsäljare och partners i området men vill alltså ha fler. Återförsäljare kan bli så kallade Cloud Solution Providers.

Red Hat Forum var Red Hats största event någonsin i Stockholm med mängder av talare och besökare. Det var också möjligt att möta företag på mässgolvet. Ett företag som förstås fanns på plats var Atea, som är en av Tech Datas återförsäljare. Sofi Avén i Ateas monter berättade att de är Red Hats största återförsäljare i Sverige och hade i runda tal 25 personer på plats (i gula t-shirts). Sofi sa att Atea har en ny tjänst som delvis bygger på RedHats teknologi CloudForms. Tjänsten heter Atea Hybrid Cloud.

Atea tror på open source

Sofi säger också att Red Hat är en av Ateas viktigaste leverantörer och en som de tror mycket på.

-Vi behöver vara där våra leverantörer är för att veta vad det gör, säger Sofi om varför de var med på eventet.

Ett annat företag bland utställarna var Microsoft. Thor Österman som jobbat på Microsoft sedan årsskiftet och tidigare var på Red Hat sa att huvudbudskapet från Microsoft är att deras lösning Azure är open source och att det i sig innebär en stor förändring för Microsoft. Det är en förändring som kommit under det senaste året.

-Alla teknologier är välkomna och det är mycket intressant. Min uppgift är att driva open source och Azure, sa Thor. En tredjedel av det som körs i Azure är open source och intresset för open source är stort. Alla kan använda Azure oavsett vad de använder idag. Det är styrkan!

Ger till Bris

I en annan del av lokalen har Redpill sin monter, som inte är en del av Red Hat trots likheten i namn. De har konsulttjänster och är en drift- och produktleverantör. Det som får oss att stanna till den här gången är att de lämnar ut information om BRIS, alltså organisationen Barnens Rätt i Samhället som jobbar för utsatta barn. Tydligen ett företag med socialt patos.

-Vi jobbar bara med open source, förklarar Henrik Gavelli på Redpill, och då passar det att man ger och man tar. Det är så många som har olika lekar och tävlingar i sina montrar – vi ber folk lämna oss sina kontaktuppgifter mot att vi skänker 100 kronor per besökare till Bris. Folk blir jätteglada när de ser vår uppmaning. Ingen säger nej.

Fick höra mer om DevOps och Containers

Ted Schönbeck på Red Hat (Regional SA Manager Nordics) fungerade som värd för dagens långa program av föredragshållare. Han hälsade deltagarna välkomna och sa att det som driver innovation och förändring just nu i huvudsak är DevOps, Containers, Cloud, Big Data, Mobile och Social. När det gäller molnet är det fortfarande högaktuellt trots att det är inte är så många i Sverige som använder molnlagring ännu. DevOps är intressant eftersom det handlar om att få utvecklingsavdelningen att samarbeta med den IT-avdelning som får den dagliga verksamheten att fungera på ett företag.Red Hat pratade om hybrida molnlösningar på sitt forum i Stockholm

Ted berättade också varför Red Hat är ett företag att räkna med. De är den största försäljaren av open source (och ett som i botten använder Linux som OS). Det kostar inget att använda Red Hats teknologier och koden får användas att bygga andra applikationer på. Red Hat har allt som behövs för att kunden ska lyckas, försäkrade han.  Red Hat inte bara erbjuder sina produkter till andra, de använder dem själva också och har rankats som ett av de mest innovativa företagen i världen av Forbes Magazine. Företaget som bland annat tar betalt för support, installation och utbildning har haft inte mindre än 57 på varandra följande kvartal med tillväxt.

Paul Cormier talade

Den högsta företrädare för Red Hat som fanns på plats var Paul Cormier som är Executive VP och President, Products och Technologies. Han jobbar till vardags i Boston och berättade att han själv varit med och utvecklat alla Red Hats teknologier och dessutom varit inblandad i alla köp av andra företag. Han har ägnat sig åt IT i inte mindre än 35 år. Det är alltså en väl meriterad person som talar till oss från scenen under 45 minuter.

Det handlar, säger han, om att bygga en arkitektur som betyder att man kan utveckla i det oändliga (”continuous innovation”) och det handlar egentligen inte om att få fram förbättrad IT utan om att förändra företagen så att de blir mjukvaruföretag. Han nämner också att Volvos arbete med att utveckla uppkopplade bilar innebär att IT-avdelningen på Volvo är med i arbetet som en del av erbjudandet till kund och inte bara fungerar som support för de andra ingenjörerna. På en del företag kan det till och med bli så att mjukvaran är själva affären. (När det gäller Volvo använder de produkter från Red Hat och var med på eventet med en presentation också.)

Paul pratade också om molnet. Han säger han att allt Red Hat gjort under de senaste 15 åren fungerar som en förberedelse för open hybrid cloud. Just nu har Red Hat ungefär en kund per dag som börjar använda open hybrid.

På väg mot öppen hybrid värld

Senare på dagen fick IT-Kanalen en intervju direkt med Paul. Han vill framhålla att Red Hat har en mycket bra portfölj och har varit med i branschen länge. Vidare går vi mot en öppen hybrid värld (”an open hybrid world”) och datalagringens utvecklingen har gått så långt idag att man kan erbjuda lagring som en vara.

Paul talar – som han har gjort en tid nu – om fyra fotavtryck (”the four footprints”). De är ren metall, virtuella maskiner, privata moln och offentliga moln. Han menar att trots att det finns olika möjligheter att lagra så måste företag kunna använda dem likvärdigt – allt ska kännas likadant. Användare vill ha det så. Red Hat jobbar inte med vilken datalagring som helst. De vill försäkra sig om att de har lagringskapacitet för hybridmolnet.

Återförsäljare måste kunna Linux

Vad krävs för att bli en ny återförsäljare för Red Hat?

-Man ska vara bra på Linux – förstå Linux. Man måste fråga sig om man kan flytta till en ny arkitektur tillsammans med kunder. Om man har kunder som är villiga att flytta till nästa generations arkitektur, då kan det fungera bra.

-De fyra fotavtrycken innebär att man inte behöver flytta allt man har samtidigt till en helt ny miljö. Flytta en applikation i taget. Vi erbjuder den kontinuitet som krävs under alla skeden. Att flytta allt på en gång vore opraktiskt. Hur lång tid det tar att skriva om en applikation så att den fungerar i molnet beror på hur omfattande applikationen är.

Vi bad också Paul berätta om sin syn på DevOps. Det är framförallt fråga om att förändra ett företags kultur, säger Paul. Förr satt olika team på olika platser. Numera, och för första gången, för man dem samman. Man jobbar med applikationens hela livscykel i en pågående process. Man använder samma verktyg och samma innehåll. De som utvecklar kan få veta hur de som driver verksamheten vill ha det redan från början. Det kanske finns önskemål om vilket system för att skicka meddelanden som de som sköter IT-driften helst vill ha så att man kan ta med det redan från början.  Det här innebär att utvecklingsprocessen och tiden tills det går att börja använda applikationen går fortare. Hur svårt det är att införa DevOps beror som när det gäller allting på personalens kunskapsnivå, säger Paul.

Många som utbildar sig inom IT idag lär sig använda open source och Linux – och de är också vana vid snabbare arbetsmetoder. Det betyder att när de kommer ut på företagen för att jobba så är de redan tränade i open-source-tänk och många företag kommer att använda open source i framtiden. Återförsäljare bör tänka på den saken. Numera kan de som utvecklar affären samarbeta direkt med dem som utvecklar appar.

Banker och finans

Banker och finansbranschen har använt open source länge. De har ofta mycket IT-personal och de jobbar med open source länge innan de börjar använda en ny produkt. De använder open source i utvecklingen och ligger därför i framkanten. Faktum är att de deltar mer än någon annan bransch. De använder också mycket data. Samtidigt är de utsatta för hög konkurrens vilket kan bidra till det stora intresset för utveckling.

Sjukvården, för att ta ett annat exempel, fungerar på ett annat sätt. De är mer av konsumenter inom IT. De söker stabilitet och säkerhet, säger Paul. Det beror på att de är mer påverkade av lagar och regelverk som de måste följa. De deltar inte så mycket i utvecklingen men de gillar open source eftersom de söker öppenhet och god funktionalitet.

För att inte hoppa över något väsentligt kan vi avslutningsvis också nämna att flera av talarna pratade om produkten OpenShift. Det är Red Hats cloud computing software-as-a-service. Det finns en webbsida om produkten på www.openshift.com för den som vill veta mer.

Telekommunikation

Red Hat vill också gärna tala om hur de utvecklar samarbetet med företag inom telekommunikation. Vi träffade Jesper Rooth som jobbar på en nystartad vertikal för Telco. Han är ansvarig för Red Hats lösningsarkitektur i EMEA. Vertikalen har funnits i sju månader och nu börjar man hitta ett gemensamt språk för att bättre samtala om lösningar med sina partners. Det handlar om att operatörer ska kunna erbjuda fler och utvecklade tjänster åt sina kunder. Företag inom telekommunikation har en radikal och viktig förändring framför sig.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00