Red Hats molnchef om skiftet: ”Utmaningen ligger i hastigheten”
Hem REPORTAGE Red Hats molnchef om skiftet: ”Utmaningen ligger i hastigheten”

Red Hats molnchef om skiftet: ”Utmaningen ligger i hastigheten”

Publicerat av: Redaktionen

Red Hat9 av 10 företag siktar på hybridmoln inom två år, enligt IDC. Red Hats molnchef tänker göra allt för att de ska få en så stor bit av den kakan (och relaterade kakor) som möjligt. Utmaningen idag handlar om att förklara värdet i ny teknologi som utvecklas i högt tempo.

Red Hats molnchef Bryan Che är på besök i Sverige. Han har träffat flera stora svenska företag och förklarat ett och annat kring it:s roll i ett företag, vilka förväntningar som kommer att finnas på it, hur hybridmoln fungerar och varför öppen källkod är en bra idé. Turnén sig sätter ett slags finger på det han ser som den stora utmaningen för Red Hat och deras partner, att förklara vad all ny teknologi ger för värde. Och inte minst varför öppen källkod är bäst. Den visan sjunger han gärna:

Bryan Che, Red Hat

Bryan Che, Red Hat.

– All ny teknologiutveckling drivs av öppen källkod. Stora molnleverantörer som Google samarbetar med aktörer som Red Hat. Och Open stack har på väldigt kort tid blivit en defacto-standard för [hur man bygger moln].

Fundamentala förändringar

Han förefaller inte vara typen som darrar på manschetten i särskilt hög grad. Bryan Che kan leverera en lång rad argument för varför öppen källkod klår proprietär mjukvara vilken dag i veckan som helst. Men utmaningen finns ändå där: att få kunderna att förstå värdet i den nya teknologin. För det han pratar om, liksom branschen i övrigt – öppen källkods-leverantörer såväl som traditionella tillverkare – är fundamentala förändringar av it-arkitektur och av it:s roll hos företag.

– När du bygger nästa generations i måste du titta på saker som effektivitet ur ett it-perspektiv – det är där infrastruktur som tjänst kommer in. Du måste öka effektiviteten för utvecklarna – därför går du mot plattform som service. Och du måste knyta allting till affären, säger han.

– Det är inte som att byta operativsystem, från Unix till Linux. Det här skiftet får långt större konsekvenser, inte bara för it utan för hur företag organiserar sig och hur ansvar fördelas mellan it och verksamhet exempelvis.

Från 0 till 67 procent på två år

Och det går fort, understryker han och pekar på en undersökning som IDC presenterade i slutet av 2014. Den säger att över nio av tio företag planerar att anamma någon form av hybridmoln-lösning fram till 2017. Och nästan sju av tio planerar att utnyttja en annan ny teknologi, container-baserad arkitektur, om bara två år.

– Det är en otroligt snabb förändring. Företag har precis börjat titta på hur de kan skapa hybridmoln och om två år ska 9 av 10 vara där. Och idag är det i princip ingen som använder container-baserad arkitektur – om två år ska 67 procent av företagen göra det.

Visserligen är undersökningen gjord på amerikanska företag, men Bryan hävdar att resultaten i stort stämmer även för europeiska företag.

För en leverantör som Red Hat är partnernätverket avgörande för att nå ut till marknaden med rätt budskap och lösningar, understryker han. Det är partner som har lokalkännedomen, som har ”face time” med kunderna och som i princip kan ”hålla dem i handen” i skiftet mot ny teknologi.

– De spelar en kritisk roll i vårt ekosystem för att hjälpa till med att få det här att hända.

Cloud Innovation Practice och Openshift Commons för starkare nätverk

Nyligen lanserade Red Hat två initiativ som ska stärka ekosystemet och aktörernas möjlighet att utveckla och driva affärer. Det ena är Cloud Innovation Practice, som går ut på att samla och förmedla så kallade best practices kring hur man utvecklar arkitekturer och lösningar för hybridmoln. Det andra kallas Openshift Commons och är ett slags community i communityt, men med skarpa Red Hat-förtecken. Syftet är att sprida kunskap i ekosystemet kring Paas-plattformen Openshift.

Ett 30-tal aktörer ingår i nätverket från början, däribland Accenture, Amadeus, Appdirect och Dell.

Så hur långt har svenska företag kommit på resan mot hybridmoln och ny it?

– Det varierar givetvis men av det jag har sett ligger de i nivå med hur det ser ut på andra håll i världen. Alla är ense om att molnet är rätt sätt att hantera nya krav på it. Och jag ser också att ingen tänker kasta bort allt man gjort tidigare så hybridmoln är den modell man efterfrågar. Nu är frågan bara hur man tar sig dit. HR

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00