Redpill Linpro – pionjär inom öppen källkod

Anders Liling, vd Redpill Linpro.
Anders Liling, vd Redpill Linpro.

Redpill Linpro har sett hur öppen källkod har mognat och hur kunder idag ofta föredrar sådana lösningar. Högre utvecklingshastighet och lägre kostnader är argument som ger dem affärer.

Scenen är som tagen ur en amerikansk Wall Street-film. Ett stort rum i en stor byggnad – som visserligen inte är belägen på Manhattan, utan i Bentonville, Arkansas.

Ett tiotal allvarliga herrar i vita, oklanderligt strukna skjortor under mörk kostym. Slipsknutarna hårt åtdragna under hakan på männen som iakttar de tre vid kortänden. De står upp, använder whiteboarden och har uppenbarligen ett budskap som de hoppas ska falla i god jord.

De tre männen kommer från Stockholm, Karlstad respektive Göteborg och hoppas kunna sälja ett nytt it-system till Walmart, världens största reatilkedja. De fem männen i mörka kostymer tillhör ledningen och förefaller måttligt roade av pitchen. Tills en av de svenska männen, Anders Liling, säger:

– Och det går att köra det här på Linux och annan mjukvara som inte kostar något, som inte kräver några licenser.

Med ens stramar männen upp sig, vaknar till. Vadå, kostar inget? undrar man.

Mötet stannade upp

Anders Liling berättar historien i ett konferensrum i Solna, på ett av öppen källkodsleverantören Redpill Linpros kontor.

– Det var inte därför vi hade börjat använda öppen källkod för vårt retailsystem, men när vi förklarade att de kunde använda fri mjukvara stannade mötet upp och vi fick förklara hur det här med open source fungerade, vad det var, säger han.

Det här var i livet före Redpill Linpro någonstans runt 2002

Anders och fyra kollegor sålde retailsystem världen över i ett annat bolag och hade nyligen behövt överge så kallad kommersiell mjukvara, eftersom den i deras fall blev för dyr.

– Den applikationsserver vi använde blev tio gånger så dyr över en natt när leverantören gjorde om licensvillkoren. Vi insåg att den produkt vi utvecklade skulle bli osäljbar.

Lösningen var inte uppenbar. Och lösningen var inte uppenbar ens när en av de fem männen, Lennart Pettersson, tog till orda och nämnde en öppen källkodslösning, Jboss. “Open source, det är väl för hippies, inte för seriösa företag” utbrast Anders.

Idag ler han vid minnet, men då var det nog en hyggligt relevant kommentar. Öppen källkod var lite wild and crazy på den tiden och skepsisen var tämligen väl tilltagen inte minst på kundsidan.

”Vem stämmer vi?”

Männen runt det stora bordet i det stora rummet i den stora byggnaden som var den stora stora retailkedjans huvudkontor formulerade anledningen till detta på ett synnerligen amerikanskt vis: “Ok, så om något händer – vem stämmer vi?”

Och det var nog på sätt och vis upprinnelsen till bolaget som Anders Liling nu är vd för, Redpill Linpro.

– Vi hade ju tagit in JBoss och sett att det inte bara fungerade, utan fungerade bättre, gav bättre prestanda och kortare utvecklingstider. Men det saknades något för att kunna sälja det. Det saknades någon att stämma, enkelt uttryckt.

Framför allt saknades det någon som kunde få prylarna att fungera. För i ärlighetens namn var öppen källkod-system inte särskilt enkla att sätta upp. Åtminstone krävdes det hyggligt med kunskap och kanske en del hacker-attityd. Den support som fanns bestod av det så kallade communityt kring det specifika projektet. Och det är en bra support och något senare kommer Anders in på det som en av fördelarna, något som gör att problem som uppstår i samband med öppen källkod-system ofta kan lösas snabbare än med motsvarande kommersiell lösning.

Men det krävs alltså ett engagemang i öppen källkodskulturen och det var knappast den genomsnittliga kunden beredd att satsa på.

– Så vi bestämde oss för att skapa det stödet.

Post Comment