Rekordresande i nyår – London lockar flest svenskar

Det råder riktig nyårsyra bland svenska resenärer i år. Fler än vanligt åker till världens metropoler för att fira. Nyårsbokningarna ökar med åtta procent jämfört med samma tid i fjol, enligt Ticket Privatresors statistik. Allra populärast är det att fira i London, följt av Belin och New York.  

Fyrverkerier, musikfester, parader, kristallklot och ljusshower.  Festyra med hundratusentals andra nyårsfirare. Allt detta lockar ressugna svenskar att fira in det nya året utomlands. Och allra flest reser till London.  I år reser 8 procent fler iväg över nyår än i fjol och jämfört med för fem år sedan är ökningen 33 procent. 

–    London är svenskarnas favoritstad nummer ett på nyårsafton. Det är en mäktig upplevelse att skåla in det londonnya året med nyårsfyrverkerier vid London Eye och allsång när Big Ben slår tolv, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig Ticket Privatresor. 

På andra och tredje plats återfinns klassiska feststäder som Berlin och New York. Berlin ökar starkt, med 12 procent fler bokningar än i fjol.  Andra städer som ökar starkt är Barcelona, Amsterdam, Prag och Rom.

Trenden är att fler än tidigare väljer att åka utomlands och fira nyår och den senaste 5-årsperioden har bokningarna under nyårshelgen ökat 33 procent.

–   Att åka i väg under nyårshelgen har blivit tradition för många de senaste åren. Det har att göra med att det är en av de absolut festligaste helgerna i många metropoler, säger Karin Starkman Ahlstedt 

Tio i topp – hit åker svenskarna i nyår

1.     London (1)

I centrala London är det riktig festyra med fyrverkerier vid London Eye. Vid tolv, när Big Ben slår tolv, stämmer besökarna in i allsång. Missa inte att köpa biljetter till firandet i centrala London (10 pund)  Festligheterna fortsätter på nyårsdagen med en festlig parad genom gatorna i centrala London.

2.     Berlin (2)

Nyår i Berlin är ett riktigt begrepp för festprissar som vill fira hela natten. 1-2 miljoner människor samlas på den två kilometer långa partysträckan fram till Brandenburger Tur. En enorm ljus- och lasershow lyser upp himlen framåt midnatt och avslutas med ett av Europas bästa fyrverkeri vid tolvslaget.

3.     New York (3)

New York är en klassisk nyårsstad och hundratusentals samlas vid Times Square i hjärtat av New York för att fira.  Mest kända traditionen är det så kallade ”ball drop”, där ett stort kristallklot glider ner från en hög mast för att nå ända ned vid tolvslaget. Dessutom firas med konfetti och fyrverkerier.  

4.     Amsterdam (5)

Amsterdamborna älskar att festa, i synnerhet på nyårsafton, och det är festligheter och fyrverkerier på många av stadens torg.  Här finns allt från exklusiva maskeradbaler till gatufester.

5.     Barcelona (7)

På stadens stränder och stora torg, som Placa Catalunya, samlas folk för att fira 12-slaget. Glöm inte att köpa tolv vindruvor, en druva för varje klockslag, för att få lycka de kommande tolv månaderna. Intas med cava!

6.     Paris (4)

7.      Prag (9)

8.      Helsingfors (8)

9.      Rom (ny)

10.  Köpenhamn (ny)

 

Post Comment